DRUŠTVOIzdvojeno

ZORAN LAZAREVIĆ: PRAVDA ĆE BITI OSTVARENA NA DOMAĆEM TERENU ILI NA SUDU U STRAZBURU

Moleban i litija za očuvanje svetinja biće održani sutra (četvrtak, 16. januar)  u 17 h u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj u organizaciji hercegnovskih crkvenih opština.   Okupljanja naroda počela su u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti ali po riječima advokata Zorana Lazarevića, predsjednika topaljske crkvene opštine, ambijent,  okvir za dešavanja i razlozi, sežu u prošlost.

-Protestne litije nisu počele izglasavanjem Zakona. Još u junu imali smo u Podgorici Trojčindanski sabor koji je bio veličanstven u kojem smo uputili opomenu vlastima da ne donose zakon i tada je naš glas išao protiv nacrta tog zakona. Kasniji predlog koji se pojavio početkom decembra je još gori od nacrta i kao što znate desio se Svetovasilijevski sabor u Nikšiću. I to je bio veličanstven sabor i mi smo još jednom uputili opomenu vlastima da ne donose ovakvo bezakonje od zakona. Obećali smo im da ćemo se svim pravnim sredstvima boriti da taj zakon ne zaživi i da ako se desi da bude donesen da bude stavljen van snage. I ne samo to, ljudi su se tada zakleli da će hramove braniti svojim životima –kazao je Lazarević.

Ističe i da bi se teško  oko bilo koje druge inicijative moglo prikupiti oko 100 000 potpisa slobodnih građana, koliko ih je bilo u peticiji za povlačenje zakona iz procedure.

-To dovoljno govori o ozbiljnosti inicijative, potpisnika i danas te iste ljude ali u još većem broju vidimo u protestnim litijama na ulicama u gradovima širom Crne Gore –rekao je Lazarević.

Inicijativa za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona  će, po riječima Lazarevića,  vrlo brzo biti podnijeta Ustavnom sudu.

-Već je u formalnom smislu završena ali radi se na određenim detaljima jer garancija kvaliteta te inicijative je sistematičnost rada u pravnom savjetu Mitropolije crnogorsko primorske, koji je takav da će na jedan sveobuhvatan i ozbiljan način biti prikazano koje su sve odredbe Ustava Crne Gore prekršene, a one su brojne. Tiču se jedinstva pravnog poretka, zabrane diskriminacije, zajemčene privatne svojine. Zakon je napravljen na taj način da, ako je neko htio da jednim udarcem ispogađa više stavova, članova Ustava Crne Gore i da ih krši, onda je taj koji ga je napisao napravio zaista „sjajan rezultat“ –rekao je Lazarević.

Zoran Lazarević

Ističe da kao profesionalac u svom poslu, advokat, uvijek mora da vjeruje u sistem u kojem funkcioniše.

-Pravo jeste na neki način put do pravde, pravom se ne možete baviti ako ne vjerujete u pravdu. Ta pravda će biti ostvarena ili na terenu u Crnoj Gori ili na međunarodnom terenu. Bolje bi bilo da u našim granicama završimo taj posao jer to bi predstavljalo jedan dobar zalog da se u buduće takve stvari ne dešavaju i da jedan dah slobode koji je krenuo obuhvati Crnu Goru i da u budućem periodu budemo malo pametniji nego što smo bili do sada- rekao je Lazarević.

Ukoliko se ipak desi, kako naglašava, nevjerovatna stvar  da sudije Ustavnog suda iz nekog razloga ne prepoznaju ta brutalna kršenja Ustava, sledeća instanca je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

-Mi ne sumnjamo da će oni na kvalitativan način da pogledaju to jer oni imaju već izgrađene, u svojoj sudskoj praksi, neke slične pravne situacije u kojima je već u sporovima između crkve i države odlučeno u korist crkve – rekao je Lazarević za RT HN.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com