DRUŠTVO

ZA ZAŠTITU LUKOBRANA POTREBNO 250.000 EURA

Kameni blokovi koje je u novembru sa novskog pristaništa odvalilo jako jugo i talasi  vraćeni su na svoja mjesta zahvaljujući hitnim intervencijama JP Morsko dobro. Time su djelimično sanirane štete od poslednjeg velikog nevremena koje je zadesilo našu opštinu i pri kome je oštećana infrastruktura duž obale.

Direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina kazao je da kompletnu sanaciju finansiralo JP Morsko dobro kroz program hitnih intervencija iako su u Agenciji bili spremni da taj dio posla urade  sami jer pristanište u takvom stanju nije smjelo dočekati nove udare razornih talasa.

Podsjeća i da je novembarsko nevrijeme uništilo četiri od ukupno sedam mostića za napajanje strujom te da će oni biti zamijenjeni novim pred početak nautičke sezone.  Ukropina objašnjava i da je potrebno ojačati i oko 40 metara kvadratnih platoa pristaništa ispod restorana “Admiral” po istom principu koji je rađen prije 12 godina na gornjem dijelu lukobrana. Tada je te poslove obavila firma “Niveda”, ali će, kako pojašnjava, taj posao imati smisla tek kada se zaštiti lukobran sa spoljnje strane.

Zbog slijeganja stijena pristanište nema više zaštitu sa spoljnje strane, te je prilikom jačeg juga oko 40 metara lukobrana  skoro stalno pod vodom.  Riječ je o obimnom i skupom poslu, u kome bi zajedno učestvovali Morsko dobro i Agencija u dogovoru sa Opštinom Herceg Novi. Koliko će sve koštati zavisiće od toga koliko je potrebno stijena da se nabaci, objašnjava Ukropina.

-Procjene su da će biti neophodno obezbijediti 250.000 eura, a da li će biti potrebno nešto manje ili više novca znaćemo nakon snimanja terena, kada dobijemo podatke  koja količina materijala će biti potrebna. Potrebno je stijene “nasuti”  od vrha lukobrana pa do plaže Žalo, kako bi lukobran bio zaštićen sa spoljnje strane od udara talasa- kazao je Ukropina.

Kako je rekao JP Morsko dobro je budžetom za ovu godinu planiralo sredstva za taj posao ali smatra da on ne može biti završen do početka turističke sezone.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com