Društvo

VEĆA ISPORUKA VODE IZ REGIONALNOG VODOVODNOG SISTEMA OPŠTINAMA NA PRIMORJU

„JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je u prvom kvartalu godine preduzelo značajne aktivnosti na pripremi regionalnog vodovodnog sistema za turističku sezonu. Izvršeni su potrebni remonti i popravke određenog dijela opreme, zatim redovno čišćenje vodoizvorišta, sprovedene su aktivnosti na implementaciji plana zaštite, te izvršeni brojni obilasci trase regionalnog vodovodnog sistema u cilju detektovanja eventualnih poteškoća u radu kako bi se iste na vrijeme otklonile-saopštio je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

On je  konstatovao da je turistička sezona otpočela čak i bolje nego što je očekivano, ako se uzmu u obzir podaci o isporuci vode iz regionalnog vodovodnog sistema lokalnim vodovodnim preduzećima.

-Opštinama na Crnogorskom primorju prvog dana ljeta isporučene su mnogo veće količine vode nego istog dana 2016, odnosno, rekordne 2015. godine. Kao što je i očekivano, u preuzetim količinama vode prednjači Budva, koja je  21. juna preuzela 206 l/s vode, što je 47% više u odnosu na isti dan 2016. godine, odnosno 21% više nego istoga dana rekordne 2015. godine.  Opština Tivat napravila je najveći iskorak u preuzetim količinama vode u odnosu na prethodnu godinu jer je 21. juna preuzela 87 l/s, što čini čak 53% više u odnosu na količinu preuzetu na isti dan 2016. godine -kazao je Jevrić.

Prema njegovim riječima Opština Tivat je ove godine izvršila adekvatne analize, planski i realno sagledala stvarne potrebe za vodom tog područja i, u skladu sa izvršenim analizama, sklopila odgovarajući ugovor o isporuci vode sa Regionalnim vodovodom.

-Uvjereni smo da će i ostale opštine pratiti primjer Opštine Tivat, te u budućnosti sa dužnom pažnjom i ozbiljnošću pristupiti planiranju realnih količina vode koje će zadovoljiti rastuće potrebe, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji borave na Crnogorskom primorju- kazao je Jevrić.

On je istakao da se zahvaljujući regionalnom vodovodnom sistemu, najznačajnija privredna grana u Crnoj Gori – turizam, nesmetano  odvija.

-Imajući u vidu ulogu koju regionalni vodovodni sistem igra u ukupnom privrednom razvoju naše države, moramo insistirati na većoj brizi, unaprjeđenju i povećanju njegove iskorišćenosti u budućnosti, posebno vodeći računa o interesima i povećanju kvaliteta života naših građana. U tom smislu, vjerujemo da, pored našeg JP, sve državne institucije, odnosno preduzeća, koja u opsegu svojih nadležnosti imaju pitanje vodosnabdijevanja, treba da učine sve što je u njihovoj moći da se na jedan odgovorniji i ozbiljniji način svi zajednički staramo o vodi kao najdragocjenijem resursu – zaključio je g. Jevrić.

Hercegnovska opština jedina je na Crnogorskom primorja koja još uvijek nije spojena na regionalni vodovodni sistem.  Kako je ranije rečeno iz tog preduzeća,  očekuje se da će izgradnja cjevovoda početi u oktobru 2017. godine.

Riječ o postavljanju 3, 2 km cjevovoda od pumpne stanice Potkup u Tivtu do podvodnog cijevovoda između Opatova i Svete Neđelje.

Opština Herceg Novi dobijaće iz regionalnog vodovoda oko 200 l/s vode. Od te količine 130 sekundnih litara bi bilo za potrebe hercegnovske rivijere i turističke komplekse na rivijeri, a ostalo za polusotvo Luštica.

– Nakon realizacije projekata spajanja Opštine Herceg Novi u 2018. godini, steći će se uslovi za nesmetano i trajno vodosnabdijevanje Herceg Novog iz regionalnog vodovodnog sistema,  čime će se stvoriti uslovi za ubrzani razvoj turističke privrede Herceg Novog i izgradnju novih prestižnih turističkih projekata– saopštili su ranije  iz Regionalnog vodovoda.

Ugovorom koji je  potpisan u aprilu između Opštine  Herceg Novi, i JP Regionalni vodovod, Herceg Novom se  garantuje isporuka 45 l/s vode iz izvorišta Bolje sestre  do kraja 2017. godine.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com