DRUŠTVOIzdvojeno

USKORO NASTAVAK OBNOVE ZADUŽBINE DUKOVIĆ

Nakon skoro dvije godine pauze, uskoro će biti nastavljeni radovi na rekonstrukciji zadužbine Duković u Risanskoj ulici.  Upravni odbor zadužbine  trebalo bi da tokom ove sedmice izabere izvođača koji će nastaviti konstruktivnu sanaciju objekta.

Obnova nekadašnje palate počela je u septembru 2017. godine ali su radovi zastali i ugovor sa izvođačem, firmom „Brenting“ je raskinut.  Član UO Zadužbine Aleksandar  Duković , Zoran Lazarević kaže da uprkos tome što su ispoštovali svu zakonsku proceduru i željama da što prije okončaju radove, štiteći interesa zadužbine, nisu dobili najboljeg izvođača ni kada je riječ o kvalitetu izvedenih radova ali ni poštovanju rokova.

– Morali smo da raskinemo ugovor sa ranijim izvođačem iz čega je proistekao jedan sudski postupak potpuno bespotrebno jer nije postojao pravni osnov za utuženje zadužbine. Zadužbina je dobila taj sudski spor ali smo izgubili vrijeme. Potrebno je sada izabrati novog izvođača, kvaltetan nadzor i sa građevinskog i aspekta i zaštite kulturnih dobara. Tokom ove sedmice trebalo bi da bude održana sjednica UO na kojoj bi trebalo da se odlučimo za novog izvođača i nadam se da će radovi biti brzo nastavljeni. Siguran sam da će  novi izvođač radova pristupiti poslu mnogo ozbiljnije i da ćemo tokom proljeća imati jasne kvalitativne promjene na terenu. Najvažnije je da objekat zaštitimo od daljeg propadanja-kazao je Lazarević.

Objašnjava i da je čitav posao  vrlo složen, te da će se raditi iz nekoliko faza. Prva podrazumijeva konstruktivnu sanaciju za šta je opredjeljeno oko 100.000 eura.

– Do sada je urađena polovina planiranog posla ali nije završen krov kako bi se zaštitio objekat. Kada to nije urađeno za godinu i po od početka izvođenja radova bilo je jasno da dalje aktivnosti nemaju više smisla. Novac za sanaciju je obezbijeđen iz sredstva fondacije. Do sada je potrošeno oko 65. 000 eura.   Zadužbina ima kontinuirani priliv sredstava od imovine u Trstu, pa imamo dovoljno sredstava da završimo taj posao – rekao je Lazarević.

U trospratnoj kući površine od oko 250 kvadrata, planirana je, između ostalog,  višenamjenska sala , poslovne prostorije i memorijalna soba. Tek bi trebalo da se odluči šta će biti pojedinačne namjene a tada će se raditi i druga faza projekta.

Nekada palata, sada trošna zgrada u Risanskoj je samo mali dio imovine Velimira i Elize Lombardić, rođene Duković, u Herceg Novom i Italiji, koju je ona nakon smrti supruga , 1907. godine, testamentom sačinjenim u Firenci, ostavila  svom gradu. Eliza je zadužbinu nazvala po ocu Aleksandru  Dukoviću.  U periodu od Drugog svjetskog rata pa do 90-tih godina prošlog vijeka otuđen je veliki dio imovine a zadužbina nije nikada obeštećena. Od velike imovine na Toploj ostala je samo palata u Risanskoj ulici, ćije je otuđene uspio da spriječi Zadužbinski odbor koji je 1988. obnovio rad.

-Zadužbina Duković je jedna od rijetkih koja je „živa“, a to znači da postoje neki ljudi koji vode računa o njenoj imovini koja je značajano umanjena u jednom revolucionarnom periodu. Zadužbina se bori da povrati dio imovine ali vidjećemo koliko ćemo da uspijemo u tim procesima jer u ovoj državi se neki zakoni tako mijenjaju i koriste od slučaja do slučaja, kao da se tim promjenama želi izbjeći da se imovina vrati pravim vlasnicima. Ipak se nadamo da ćemo uspjeti da vratimo dio imovine-rekao je Lazarević.

On je pozdravio inicijativu preimenovanja Risanske ulice koja će nakon što SO Herceg Novi usvoji odluku biti nazvana Ulica Elize  Duković Lombardić.

– To će biti obaveza više da se radovi na zadužbini nastave i završe i da mi u svojoj kulturološkoj ponudi koja je dio turističke, pokažemo šta imamo –poručio je Lazarević.

 

1 komentar

  1. Nadam se da će te uz pomoć Opštine srediti i stepenište u Risanskoj ulici jer je u jako lošem stanju, a skoro su neupotrebljive kada pada kiša .

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com