Politika

URA POZVALA DRŽAVNO TUŽILAŠTVO DA ISTRAŽI POSLOVANJE U ČISTOĆI

All-focus

Iz hercegnovskog  odbora Građanskog pokreta URA zatražili su od državnog tužilaštva da  pokrenu istražni postupak o, kako navode,  neregularnostima i nezakonitim radnjama u preduzeću Čistoća. Po riječima člana GO i OO URA Milovana  Baždara u pitanju su propusti izvršne funkcije koji se mogu kvalifikovati kao zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Baždar kaže da je direktor  Čistoće zaposlio više desetina radnika bez odobrenja odbora direktora kršeći odluku odbora o zabrani zapošljavanja.

-Radi se o zapošljavanju sa partijskim preporukama o čemu postoje čvrsti dokazi. Veći  broj novozaposlenih  je obavljao poslove danima nakon isteka ugovora prije produžetka istoga što je primjer  nezakonitog i nesavjesnog rada izvršne funkcije. Nadalje, direktor preduzeća, suprotno zahtjevima odbora,  odbija da fakturiše izvršene radove Čistoće u kalendarskoj 2018.godini na čišćenju obalnog pojasa u iznosu većem od 150.000 eura.Time svjesno dovodi u pitanje zakonski prihod preduzeća što ni do danas nije regulisano –rekao je Baždar na današnjoj konferenciji za novinare.

Kao posebno tešku neregularnost i zloupotrebu službenog položaja Baždar navodi posao zatrpavanja  deponije otpada Tisove grede koji je prema ugovorima sa izvođačem  na bazi javnog  poziva vrijednosti između 150 i 200.000 eura godišnje. Baždar kaže da je posebno sporan poslednji ugovor sa  “RR-Ivović Company”  u kome direktor  Čistoće mijenja elemente propisane u članu 9 opštinske odluke.  

– Dakle, umjesto odnosa između komunalnog otpada i zemljanog  materijala u volumenu 2 prema 1, ugovara se odnos težinski u tonama 2 prema 1. Obzirom na to da komunalni otpad  ima prosječno veliki volumen  a malu težinu ovakva izmjena je omogućila izvođaču da za iste pare (7 eura po toni otpada) zastire otpad sa 4-5 puta manje zemljanog materijala.Time je omogućeno protivpravno sticanje materijalne koristi izvođaču na štetu preduzeća i Opštine u visini više desetina hiljada eura. Posljedica je i značajno povećanje rizika od ekoloških zagađenja i požara na dugi niz godina-naveo je baždar i kao primjer iznio podatak da na deponovanih oko  2.600 tona otpada (9.500 kubika) u avgustu  je trebalo razastrijeti  preko 3.000 kubika zemlje, umjesto 670 kubika koliko je izvođač uradio.

Baždar je napomenuo i da suprotno ugovoru i zahtjevu odbora nije pravovremeno izdato  rješenje o nadzoru nekom licu iz Čistoće.Takođe je rekao da je sporno što tenderom nije definisana cijena po toni otpada što je kasnije u uneseno u ugovor sa RR Ivović Company čime su druge firme uskraćene da daju ponudu koje bi možda i bile povoljnije. Kazao je i da je i upravnik deponije Savo Zarubica u više navrata imao prigovore na realizaciju ugovora. Pravio je zapisnike o zatečenom stanju i dostavljao ih direktoru žaleći se  da se ne zasipa dovoljna količina i da se to ne radi onako kako je propisano u opštinskoj odluci.

Baždar kaže da nije ćutao i da je po saznanju o tim neregularnostima obavijestio predsjednika opštine i nadležnog sekretara sekretarijata i zakazao sjednicu odbora direktora za 2. septembar. U međuvremenu je smijenjen sa dužnosti a odgovore od nadležnih nije dobio niti je iko došao na zakazanu sjednicu.

Prema riječima predsjednika OO Ura Nikole Radmana izostajanje  bilo kakve reakcije opštinske vlasti na kritiku koja je upućena na prethodnom pressu zbog kršenja Koalicionog sporazuma , opštinskom odboru Ure ostalo je jedino obraćanje javnosti kao jedina mogućnost da ukažu na očigledne neregularnosti.

Odgovarajući na pitanja novinara  kako komentariše ćutanje iz SDP-a, sa kojom je URA  ušla u predizbornu koaliciju, Baždar je rekao da je to  zbunjujuća situacija.

-Mi smo očekivali od koalicionih partnera poziv za razgovor da vidimo kako nastaviti dalje. Nije bilo poziva i kontakta i mi to ne vidimo kao dobar pristup. Koji su pravi razlozi za to, nadam se da će ipak biti prilike za razgovor da to pokušamo razjasniti. U svakom slučaju to je razočaranje za nas. Naš koalicioni partner je trebao da bude znatno odgovorniji i ozbiljniji. Vjerujem da gospodin Šimrak dobro zna da je odborničko mjesto dobio u značajnoj mjeri i zahvaljujući našim biračima. Odnos prema nama je pitanje osjećaja odgovornosti, profesionalne i političke, očekivali smo da to bude na višem nivou. Vrijeme će pokazati kako će se to dalje odvijati pa ćemo im i shodno tome zauzeti i neki konačan stav prema tom odnosu. Ono što jednako tako brine je kako ostale partije u koaliciji doživljavaju međupartijsku saradnju? Koji su to kriterijumi? I ranije sam rekao, to nisu kriterijumi koji su utemeljeni na izbornim principima koalicionih sporazuma, a to su principi dijaloga, saradnje, razgovora gdje će se sa stručnog nalazišta analizirati i kadrovi i njihovi učinci. Naprotiv, to najmanje imamo. Imamo neke ucjene, liste nepoželjnih bez ikakvih obrazloženja prema javnosti. Ako Mišo Baždar nije poželjan, da li Novskoj listi ili kome god, izvolite gospodo, ako nećete unutra interno da razgovarate, ja se javno nudim za razgovor, URA takođe, dajte onda javno saopštite sve što imate protiv kandidata URE. Od kuda pravo nekome da nekoga diskredituje bez  argumenata? To nema veze ni sa kakvim profesionalizmom-prokomentarisao je Baždar.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com