DruštvoIzdvojeno

SMŠ “IVAN GORAN KOVAČIĆ”: SREĐENI KABINETI I HODNICI NA TREĆEM SPRATU; BROJNI PROJEKTI I AKTIVNOSTI U NAREDNOM PERIODU

Dugogodišnji problem prokišnjavanja ravnog krova nad dijelom hodnika u SMŠ “Ivan Goran Kovačić” riješen je još u februaru, a tokom ljeta sanirani su i svi kabineti u tom dijelu i zamjenjena eloksirana bravarija. Od ministarstava sporta i prosvjete zatražili su sanaciju krova nad fiskulturnom salom. Dok iščekuju nove nagrade sa GATUS-a na kojem ovog vikenda učestvuju njihovi učenici, razmišljaju o brojnim projektima koji su u toku i koje tek planiraju da započnu. Gost naše Radija i Portala je Momir Dragićević, direktor SMŠ “Ivan Goran Kovačić”

-Duži vremenski period problem sa kojim smo pokušavali izaći na kraj je stanje objekta, naročito ravna površina krova. Sanirali smo je još u februaru, a ljetos smo sredili i sve kabinete na trećem spratu uz pomoć Ministarstva prosvjete i Opštine Herceg Novi. Zamjenjena je kompletna bravarija u svim hodnicima, a za ovaj posao posebnu zahvalnost dugujemo kompaniji Azmont koja nam je donirala 5 000 eura. Hodnici i zidni prostor duž stepeništa su takođe okrečeni. Škola planira sanaciju ravnog krova nad fiskulturnom salom i akreditovala je projekat prema Ministarstvima sporta i prosvjete.

GATUS-takmičenje ugostiteljskih i turističkih škola Jugoistočne Evrope

Prošle godine domaćin GATUS-a je bila SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, a iz dosadašnjeg iskustva Novljani se na svakom takmičenju pokažu u najboljem svijetlu i u naš grad donesu izuzetna priznanja.

-Tradicionalno, sedmi put naši učenici su učesnici susreta ugostiteljsko turističkih škola Jugoistočne Evrope koji se, ove godine održava u Beogradu od 27. do 30 septembra u pet disciplina. Sa njima su otputovala tri mentora i pomoćnik direktora kao vođa puta. Nadamo se da će učenici kao i prethodnih godina pokazati zavidno znanje i vještine u tome što im bude zadatak na takmičenju i ostvariti uspjeh.

MODULARIZOVANI PROGRAMI I DUALNO OBRAZOVANJE

Prethodne nastavne godine su započeli, a ove proširili na još tri programa sistem modularizovanog obrazovanja u stručnim školama.

-Prošle godine smo imali ekonomskog tehničara i restoratera, a od ove imamo gastronoma, kuvara, konobara i prodavca. To je sasvim drugačiji način realizacije nastave, posebno praktičnog dijela. Nastavljamo priču o dualnom obrazovanju, imamo tri poslodavca i devet novih učenika koji su uključeni u program, a tiče se ugostiteljske škole i zanimanja konobar i kuvar. Poslodavci su Institut “Dr Simo Milošević”, konoba Krušo i Gradska kafana sa objektima u hotelu Lighthouse i u Meljinama. U taj sistem je ove godine uključeno šest kuvara i tri konobara.

BROJNOST UČENIKA SMANJENA

Novi sistem pravila koje je uvelo Ministarstvo prosvjete prilikom upisa srednje škole rezultiralo je povećanim brojem učenika u stručnim školama trećeg stepena.

-Karakteristično za ovu školsku godinu je da imamo veći broj učenika koji su upisali treći stepen stručnosti, odnosno njih 61 se odlučilo za zanimanja kuvar, konobar, prodavac uz frizere i trgovce koje smo imali od ranije. Evidentno je da se na nivou škole broj učenika smanjuje, ove imamo 1 006 đaka koji pohađaju nastavu od prvog do četvrtog odnosno do trećeg razreda i to je za 34 učenika manje nego prošle godine. Novina je i da nemamo treće odjeljenje gimnazije, imamo dva, između ostalog, zbog lošijeg uspjeha učenika koji su imali u osnovnoj školi, a Ministarstvo prosvjete je ove godine donijelo pravilnik o limitu bodova za određene škole. Po tome je za upis Gimnazije bilo potrebno 58 bodova, za četvrti stepen stručnosti 45, a učenici koji nisu zadovoljavali ove kriterijume mogli su da se upišu u smjerove trećeg stepena stručnosti.

PROJEKTI

Uz redovne obaveze koje sadrži nastavni program, učenici i profesori pažnju posvećuju vannastavnim aktivnostima sabranim u različitim projektima.

-Dio smo programa koji finansira Savjet Evrope a to je “Razvoj demokratske kulture u obrazovanju”. Stalno smo u projektu inkluzije i romske inkluzije, naši mentori su upravo pohađali seminar na tu temu. Svečano obilježavanje Dana inkluzije biće priređeno 11. oktobra u Podgorici gdje će i naši učenici koji su bili nosioci projekta zajedno sa članovima Volonterskog kluba “Tačka oslonca” imati svoj štand i prezentaciju.

Škola je i u projektu koji se realizuje u saradnji sa Kraljevskim pozorištem “Zetski dom” i Ministarstvom prosvjete. Uz novsku gimnaziju u projektu su još tri škole, gimnazije iz Podgorice, Pljevalja i Plava. Riječ je o Danu umjetničkog obrazovanja u okviru kojeg će učenici prvog razreda posjetiti Kraljevsko pozorište, za njih će biti odigrana predstava, potom će imati organizovan ručak, a u drugom dijelu je predviđena posjeta Narodnom muzeju. Termin za novsku školu je ponedeljak 15. oktobar.

Još jedan projekat se odvija u našim prostorijama, a to su kursevi stranih jezika, tačnije kineskog i italijanskog, kazao je Momir Dragićević, direktor SMŠ “Ivan Goran Kovačić”

U okviru festivala Street art i SMŠ “Ivan Goran Kovačić” je dobila izuzetno lijep mural na zidu pred ulaznim vratima.

 

         Ž. Čepić

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com