Društvo

SANACIJA KROVA ARHIVA I OBNOVA ARHIVSKE GRAĐE

Radovi na sanaciji krova zgrade Arhiva trebalo bi da počnu u naredna dva mjeseca, čim budu povoljniji vremenski uslovi. Sanaciju krova, sufinansiraće Ministarstvo kulture, koje  je u okviru programa zaštite i očuvanja za 2020 godine, opredijelio sredstva i za obnovu arhivske građe.

Sufinansiranjem sanacije krova u skladu sa pravilima konzervatorske struke, riješiće se dugogodišnji problem vlage i stvoriti bolji uslovi za očuvanje arhivske građe, navedeno u programu Ministarstva kulture. Prema riječima pomoćnice direktora državnog Arhiva Mirjane Kapisode, predviđeno je da radovi traju 90 dana:

-Radovi na sanaciji krova trebalo bi da počnu kada budu povoljnije vremenske prilike u naredna mjeseca. Jos nije poznat izvođač. Zgrada Arhiva  je pod zaštiti kulture i odabir izvršioca mora biti odabran na adekvatan i potpun način i moramo dobro voditi o tehničko tehloškim procesima koji ne bi doveli u pitanje neki dio starog zdanja.

Ministarstvo kulture opredijelilo je novac i za građu arhiva kojim će biti obnovljeni fondovi Političko upravni mletački arhiv (Puma) i austrijske uprave:

-Fond PUMA je stara arhivska građa koja mora da se restaruira kako bi njen vijek i sadržaj sačuvan i  vidljiv i bilo sačuvano od daljeg propadanja. To je nastavak rada iz 2019. godine. Ove godine počeli bi sa radom na konzervaciji i  restauraciji austrijske uprave. Za obnovu fondova Puma opredijeljeno je 2.000  i austrijske uprave 1.000  eura. kazala je Kapisoda.

Fond Političko upravni mletački arhiv nastao je za vrijeme uprave Mletačke Republike, u periodu od 1687. do 1797. godine, i pruža cjeloviti prikaz organizacije i funkcionisanja javne uprave, kao i stanja društvenog života na području Opštine Herceg Novi, toga doba. Konzervatorski tretman na dijelu arhivske građe ovog fonda realizovan je u 2018. i 2019. godini, te je u ovoj fazi planiran nastavak sprovođenja konzervatorskih mjera na ostalim spisima iz fonda. Građa fonda Prva austrijska uprava  nastala je u periodu 1797-1805. i pruža cjeloviti prikaz organizacije i funkcionisanja javne uprave, kao i stanja društvenog života na području Opštine Herceg Novi, tog doba.

Programom zaštite i očuvanja Ministarstvo kulture je obuhvatilo 87 projekata predloženih od strane nacionalnih i opštinskih javnih ustanova i samostalnih organa uprave iz oblasti kulturne baštine, uključujući i druge subjekte koji doprinose zaštiti, unaprjeđenju i popularizaciji.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com