Društvo

SA POSLODAVCIMA POVEZANO 3.298 VISOKOŠKOLACA U SEDMOM CIKLUSU PROGRAMA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA

Nakon drugog kruga povezivanja korisnika Programa stručnog osposobljavanja, poslodavca su dobila još 124 visokoškolca, dok je u prvom krugu bilo  3.174 lica sa diplomom fakulteta, bez radnog iskustva. U sedmoj generaciji, sa poslodavcima  je povezano  ukupno 3.298, od 3.600 prijavljenih visokoškolaca –saopšteno je iz ZZZCG.

Poslodavci su ove godine ponudili ukupno 11.007 radnih  mjesta, od kojih su 4.103 u privatnom   a 6.904 u javnom. Kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50% korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com