Društvo

REGIONALNI VODOVOD: EVROPSKA BANKA POTVRDILA PROJEKTE ZA OPŠTINE HERCEG NOVI I BAR

Danas je u Baru boravila delegacija Evropske banke za rekonstrukciju  i razvoj (EBRD) koju je predvodila Lin O’Grady koja je sa delegacijom Regionalnog vodovoda imala sastanak sa predsjednikom opštine Bar Dušanom Raičevićem. Važno je istaći da su delegacije EBRD i Regionalnog vodovoda, prije sastanka u opštini Bar, obišli naselje Dobra Voda koje je jedno od najvećih bezvodnih područja u Crnoj Gori i imali razgovore sa predstavnicima turističke privrede koji su iz svog ugla iskazali potrebu da se nakon više decenija riješi problem sa vodom u ovom dijelu opštine Bar.

Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić,je izjavio da smo danas napravili značajan korak za Bar i građane naselja Dobra Voda u cilju rješavanja problema vodosnabdijevanja . On je istakao da je juče imao sastanke u Ministarstvu finansija sa ministrima održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem i ministrom finansija Darkom Radunovićem sa saradnicima, koji su dali apsolutnu i odlučujuću podršku za rješavanje poslovnog izazova koji Regionalni vodovod ima sa austrijskom kompanijom „Strabag“. Ministar Radunović će sa saradnicima do petka definisati najodrživije rješenje koje će biti procesuirano Vladi na dalje postupanje, čime će biti riješen veliki problem Regionalnog vodovoda koji regularno funkcioniše, iako protiče već 51. dan od blokade žiro-računa.   Jevrić je naveo da ni ovi izazovi nisu zaustavili naša stremljenja da realizujemo razvojne projekte i mnogo sam ohrabren stavovima ministra Radulovića i Radunovića koji su iskazali tako važnu podršku Regionalnom vodovodu uz to dodatno insistirajući da, u saradnji sa EBRD, kreiramo model finansiranja razvojnih projekata kao što su: spajanje opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod, početak građenja 2.faze sistema od Budve do Tivta i rješavanje problema u Dobrim Vodama. Od realizacije navedenih projekata najviše benefita će imati upravo građani Herceg Novog i Bara, pa podrška resornih ministara realizaciji ovih projekata kroz saradnju sa EBRD  predstavlja  značajan korak ka postizanju održivog rješenja višegodišnjeg izazova sa kojim se suočavala opština Bar i Herceg Novi, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Lin O’Grady je istakla da uspješan odnos između EBRD i Regionalnog vodovoda seže deceniju unazad i da je tim EBRD u potpunosti posvećen realizaciji projekata koji je Regionalni vodovod koncipirao, a koji su veoma važni za razvoj Crnogorskog primorja. Iz navedenih razloga veoma je značajna realizacija projekta spajanja Herceg Novog na RVS. Pored navedenog, Banka sarađuje sa Vladom na projektu izgradnje Bulevara od Budve do Tivta, što sasvim prirodno otvara put ka realizaciji projekta na postavljanju drugog cjevovoda regionalnog vodovoda duž trase bulevara, čime će se kapacitet regionalnog vodovodnog sistema proširiti i na taj način obezbijediti dodatne količine vode koje će pratiti razvojne potrebe područja koje ovaj sistem opslužuje, saošteno je iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com