DRUŠTVO

PRVOJANUARSKO PJEŠAČENJE HERCEGNOVSKIM ZALEĐEM

Dok se većina odmarala nakon „najluđe noći“, već tradicionalno, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena je juče organizovala obilazak zaleđa. Pješačka tura je, i pored najave lošeg vremena, okupila 17 učesnika iz Herceg Novog i okruženja, kao i nekoliko Rusa nastanjenih na našem primorju.

– Događaj ima za cilj podsticanje zdravih stilova života, zbog čega je i odabran prvojanuarski termin. Posebno nam je drago što su značajan dio učesnika su činile porodice sa djecom, koja su bez problema i sa uživanjem prešla ovu trosatnu turu. Kroz obilazak zaleđa, arheolog Željko Starčević iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, ukazao je na istorijski kontekst ove trase, koja je vjekovima spajala Herceg Novi sa planinskim zaleđem. Pješački put za selo Kameno i dalje, predstavljao je saobraćajnu žilu-kucavicu, a samo na ovom potezu pominje se postojanje čak 17 kafana. Tu i tamo se još uvijek može razaznati neka od njih, danas u nekoj drugoj namjeni. Najpoznatija je Avramovića krčma kod Matkovića mosta, mjesto za kojeg su vezane brojne priče i anegdote. Puno ozbiljniji karakter imali su vojni položaji iznad Kotobilja, mjesta presudne bitke iz 1687. godine, nakon koje je Herceg Novi oslobođen turske vlasti. Ovom prilikom je pješačkom turom obuhvaćen i jedan od njih, smješten na vrhu Gručalica, odakle se pruža odličan pogled na ulaz u Boku Kotorsku, ali i na pješačku komunikaciju kroz Kotobilj. Danas je ovaj, kao i ostali okolni vrhovi, dostupan javnosti i uređen za posjetu, te predstavljaju odličnu dopunu ponude primorskog turizma, navode iz Agencije.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2018/01/djeca-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

“Prvi dan u prirodi” je prvi događaj u 2018-oj iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih dešavanja PK „Subra“, NVO „Orjen Outdoor“, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, Konoba „Sikimić“ , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i Paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com