DruštvoIzdvojeno

PRESS: GRAĐANSKI SAT MINISTARSTVA ODBRANE ZA NOVSKE SREDNJOŠKOLCE

Novski srednjoškolci danas su prisustvovali Građanskom satu Ministarstva odbrane Crne Gore, na kojem su informisani o mogućnostima za zapošljavanje, dobrovoljnom služenju vojnog roka, projektima za mlade, obrazovanju na inostranim vojnim akademijama i mogućnostima stipendiranja.

Građanski sat je organizovao Direktorat za ljudske resurse Ministarstva odbrane, uz podršku Opštine Herceg Novi i Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“.  U ime grada domaćina prisutne je na samom početku pozdravio menadžer Opštine Dragan Šimrak.

-Bolje informisanje mladih o mogućnostima za edukaciju i zapošljavanje predstavlja jedno od stalnih nastojanja hercegnovske lokalne uprave. Ovi ciljevi definisani su u našoj Strategiji za mlade i Lokalnom akcionom planu za mlade, koji su referentan okvir za podršku brojnim projektima“, kazao je Šimrak i dodao da je Opština  s tim ciljem i do sada bila partner vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Kako je kazao, vojni poziv je za ljude sa jasnim afinitetima, jakom voljom i visokim stepenom odgovornosti, koji je uvijek uživao poseban društveni status i ugled, a današnja prezentacija će ga približiti mladima i možda biti momenat opredjeljenja. On se nada da će Ministarstvo odbrane nastaviti da svoj rad približava građanima Crne Gore i ostvaruje širu saradnju sa lokalnim samoupravama.

-Herceg Novi je bogat darovitim, posvećenim mladim ljudima koji će zasigurno osnažiti svaku instituciju čiji dio odluče da postanu, poručio je Šimrak.

Sa srednjoškolcima su razgovarali potpukovnik Perica Bojičić i kapetan Ratko Ćosović iz Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane, koji su izrazili zadovoljstvo što su gosti Herceg Novog.

Bojičić je istakao da je cilj Građanskog sata povećanje stepena informisanosti  o ulozi i značaju Vojske Crne Gore i upoznavanje sa prednostima vojnog poziva.

Ciljna grupa kampanje su mladi ljudi do 25 godina, pa je fokus razgovora bio na njima namijenjene projekte i mogućnosti – dobrovoljno služenje vojnog roka, zaposlenje za vojnike po ugovoru, upućivanje na inostrane vojne akademije, mogućnosti za stipendiranje na civilnim fakultetima, ljetnji vojni kamp za mlade, praksa u jedinicama Vojske. Objasnio je mladima koji su kriterijumi, uslovi i kakve obuke je neophodno proći.

Govoreći o rodnoj ravnopravnosti, Bojičić je kazao da su danas 10% žena u uniformama, te da je taj broj sve veći, postoji interesovanje među djevojkama za ovo zvanje i pokazuju odlične rezultate.

Kako je kazao, deficitarna zanimanja u Vojsci su iz oblasti medicine, IT sektora, zaštite na radu, zaštite životne sredine. Za mlade ljude koji su zaintersovani za ova zanimanja postoje veće mogućnosti za zaposlenje u Vojsci.

Bojičić je kazao da je Direktorat zainteresovan za saradnju sa srednjim školama i lokalnim samoupravama u cilju realizacije ideja i projekata namijenjenih mladima. Pozvao je upravu hercegnovske škole da razgovaraju o mogućnostima za obavljanje prakse u jedinicama Vojske, recimo na školskom brodu „Jadran“ ili u Baru.

On je najavio da namjeravaju na jesen u Herceg Novom da organizuju tehničko-taktički zbor i promovisanje Vojske Crne Gore i u praksi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com