Društvo

PREDSJEDNIK OPŠTINE KUALA SA MALTE U POSJETI OPŠTINI HERCEG NOVI

Predsjednik Opštine Kuala sa Malte, Pol Butiđiđi boravio je juče u prijateljskoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem razgovarao o mogućnostima proširenja saradnje koja je već uspostavljena kroz projekat EUISM (Europe Is a State of Mind), kao i o načinima unaprijeđenja turističkih ponuda oba mediteranska grada.

Prema Katićevim riječima, udruživanje i partnerski odnos gradova država Evrope koje imaju manje od milion stanovnika predstavlja dobru praksu u procesu kreiranja prekograničnih projekata, apliciranja i sprovođenja. Kako je istakao, gradovi zajedničkim naporima mogu doprinijeti uspješnoj realizaciji projekata finansiranih iz fondova Evropske unije, a poseban akcenat je na onim inicijativama koje unaprijeđuju kvalitet života građana i omogućavaju ugodniji boravak gostiju.

Butiđiđi je izrazio zadovoljstvo posjetom našem gradu, koja vjerovatno i neće biti poslednja. Rukovodstvu Opštine Herceg Novi je uputio poziv za uzvratnom posjetom gradiću na ostrvu Gozo, što će biti dobra prilika za upoznavanje, ne samo malteške kulture i tradicije, već i načina rješavanja infrastrukturnih pitanja poput vodosnabdijevanja, odvoda otpadnih voda i selekcije i odlaganja otpada.

Kako oba grada imaju aktivne investitore koji ulažu u izgradnju velikih turističkih objekata, obje strane su se saglasile da je očuvanje životne sredine veliki problem, ali i prioritet u radu lokalnih uprava.

Takođe, promocija mediteranske kulture, uz veliki broj festivala koji se održavaju u oba grada, predstavlja dobru polaznu tačku za saradnju dvije opštine, zbog čega je na sastanku bilo riječi i o povezivanju ustanova kulture.

Čelnici Herceg Novog i Kuale saglasili su se da postoji veliki broj oblasti u kojima postoji mogućnost saradnje dva grada, a prioritetne su svakako turizam i kultura. Na sastanku je dogovoreno da će partnerstvo kada su u pitanju međunarodni projekti biti nastavljeno, te zaključeno da su oba grada otvorena i spremna za blisku saradnju u narednom periodu.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com