DruštvoIzdvojeno

ODLIČNE REAKCIJE MLADIH NAKON PREDSTAVE “DVIJE CRTE PLAVO”

Edukativna pozorišna predstava „Dvije crte plavo“ koja govori o temi maloljetničke trudnoće, privukla je veliku pažnju mladih u Herceg Novom. Riječ je o trećoj predstavi u edukativnom ciklusu za mlade koje je organizovao opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Predstava „Dvije crte plavo“ prati priču tinejdžerke Vite pred kojom je, nakon što sazna da je trudna, odluka koja će joj zauvijek promijeniti život. Urađena je po motivima iz istoimenog romana autorke Rosie Kugli, a u koprodukciji Teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak. Partner projekta je Udruga roditelja „Korak po korak“.

Ana Zambelić Pištalo, sekretarka Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, kaže da su se odlučili za temu koja je tabu u našem društvu. Maloljetničkih trudnoća ima u hercegnovskoj opštini, premda bi se, prema statistici Centra za socijalni rad, reklo da nema, kazala je, nakon predstave i razgovora sa mladima.

-Prema nekim drugim informacijama koje imamo, odlučili smo da se pozabavimo ovom problematikom. Stupili smo u kontakt sa Udrugom iz Hrvatske koji su je, kao što su i rekli tokom predstave, osmislili na osnovu književnog djela. Mislim da je publika pozitivno reagovala, da su dosta toga naučili ali da smo i mi dobili povratnu informaciju. Djeca su zainteresovana, budno su pazili i pratili predstavu. Prošle godine smo pokrenuli kampanju „Razgovarajmo o ….“ osjetljivim temama o kojima se u našem društvu uopšte ne govori, o tabu temama. Podsjetiću vas da su u prethodnom periodu odigrane dvije predstave koje su se bavile problematikom porodica djece sa autizmom i vršnjačkim nasiljem, a današnja predstava je treća u tom ciklusu, istakla je Zambelić-Pištalo.

Ona je najavila da će se u narednom periodu baviti temom narkomanije.

Pokušavamo da dovedemo predstave koje se bave određenom problematikom, kako bismo kroz pozorišnu formu djeci približili upitne teme o kojima se u našem društvu zaista malo govori, a trebalo bi jer problem se ne riješava guranjem ispod tepiha nego upravo razgovorom na zadatu temu, istakla je sekretarka Ana Zambelić Pištalo.

Članovi Udruge roditelja „Korak po korak“, koja se temom maloljetničke trudnoće bavi  petnaestak godina, zaključuju da mladi u regionu znaju mnogo toga, ali slabo primjenjuju, kazala je, u ime Udruge, Iva Buconjić

-Znaju šta je odgovorno seksualno ponašanje, jako smo ih dobro naučili šta znači zaštita, kakva postoji i koju trebaju koristiti u svojim godinama, ukoliko žele izbjeći maloljetničke trudnoće. Dio gdje smo mi odrasli zakazali, jer smatramo da je to naša odgovornost, je momenat kada ih treba na to motivisati. Naši mladi znaju, ali jako malo to koriste. Ono što je svima nama poruka za budućnost je da svi skupa trebamo biti otvoreniji jer ih mi učimo pristupu ovoj temi. Ako mi nismo otvoreni, ako je nama to tabu tema, onda ne možemo očekivati da će dečko od 15-16 godina otići i kupiti zaštitu, kao što smo to i čuli nakon predstave.

„Dvije crte plavo“ danas je prvi put igrana u regionu, a u Hrvatskoj je imala više od 20 izvođenja. Buconjić je veoma zadovoljna odzivom mladih u Herceg Novom.

-Nisam znala šta možemo očekivati, malo me je bilo strah, ali me je Herceg Novi oduševio i osvojio. Posebno mi je drago što su učestvovali momci, inače se mnogo više uključuju djevojke, one imaju stav i zrelije su, ali u Herceg Novom je bilo drugačije, istakla je Buconjić.

Aslan Tahiri, koji je bio u publici, kazao je da je osnovno pitanje zašto se to dešava i kako se može spriječiti, istakavši da među svojim prijateljima ima onih koji su postali rani roditelji.

-Nisu spriječili maloljetničku trudnoću jer nisu koristili zaštitu, bili su radiji kupiti kutiju cigareta nego zaštitu, jer „šta će im to“. Ne paze i desi se trudnoća, djevojke to ne primjete odmah već kasnije. Moja poruka je da se koristi zaštita, da se pazi šta se radi jer je roditeljstvo ozbiljna stvar. Dijete nije nešto što se danas desi, a sutra će abortirati, to ugrožava nečiji život i zdravlje!, zaključio je Tahiri.

Na pitanje šta ako se ipak desi, srednjoškolka Katarina Crnić smatra da je odgovornost obostrana te da roditelji moraju biti upoznati sa problemom.

-Nije kriva samo djevojka već i momak, njih dvoje trebaju da sjednu i sagledaju situaciju. Smatram da i roditelji trebaju da budu upoznati sa životom djeteta, da djevojka treba da kaže roditeljima jer oni ipak znaju najbolje. Bez obzira što mislimo u našim godinama da će nas roditelji osuđivati, oni će realno sagledati situaciju i pomoći nam da se to riješi. Da li roditi dijete ili prekinuti trudnoću, to je već ličan stav i svako to doživljava na drugačiji način. Ima svoje prednosti i mane i mislim da ne postoji jedinstven, pravi odgovor, kazala je Crnić.

Ciklus edukativnih predstava za djecu i mlade u Herceg Novom je pokrenut na inicijativu Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, a realizuje se u saradnji sa Javnom ustanovom kulture „Herceg Fest“.

Režiju i dramaturgiju predstave „Dvije crte plavo“ potpisuje Frana Marija Vranković, glume Sara Moser i Svetlana Patafta, autor muzike je Lazar Novkov, a kostima Anamarija Filipović Srhoj. Partneri projekta su Udruga roditelja „Korak po korak“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, a sufinansirali su ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba i Grad Sisak.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com