IzdvojenoKultura

NOVOGODIŠNJI KONCERT I MNOŠTVO  ŽELJA  I PLANOVA MUZIČKE ŠKOLE ZA 2020. SREĆNO! 

Tradicionalni novogodišnji koncert učenika  priredili su sinoć u hercegnovskoj Muzičkoj školi neposredno pošto su uspješno nanizali  šest programa povodom 70. rođendana.  Uz očekivano dobar nastup  talentovanih predstavnika svih odsjeka, posebno članova školskog hora, iznenađenje je bila kratka  promocija kataloga  u kome je sabrano sve što je organizovano tokom proslave jubileja – od istorijata škole do utisaka profesora, učesnika programa, nekada zaposlenih u ovoj ustanovi. Direktorica Jovanka Veljović  najavila je da će već naredne godine hercegnovska Muzička škola prva u Crnoj Gori početi da objavljuje školski list. Određen je i termin, 4. maj.

– Odlučili smo da priredimo katalog jer je u pitanju značajan jubilej, a sedamdeset godina postojanja jedne ustanove nije mali broj godina. Kolektivno smo dogovorili  da bi bilo lijepo ostaviti pisani trag o tome šta smo uradili povodom proslave, šta smo sve organizovali, koliko je djece bilo na sceni, koliko profesora je nastupilo, ko su bili gosti.. Htjeli smo da obihvatimo sve što smo uradili i da to ostane zapisano za neke buduće generacije, da oni znaju šta se dešavalo, da na sličan način prenose onima koji će doći poslije njih. Uprkos tehnološkom napretku u 21. vijeku lijepo je ostaviti pisani trag o ovakvom jubileju, objasnila je Veljović.

Tekstove za katalog priredila je novinarka Vitka Vujnović i istakla da je on praktično nastavak monografije Muzičke škole koja je objavljena prije 25 godina uz jubilej  koji je tada proslavljao ovaj kolektiv.

Katalog sadrži kratak istorijat hercegnovske Muzičke škole koji je napisao kao i scenario za film i svečanu akademiju Stevan Koprivica. Drugi dio sadrži osvrte na svih šest programa, zatim slijede razgovori sa učesnicima koncerata, pa utisci profesora, onih koji su u školi predavali nekada i onih koji sada rade …

U njima su programi ocijenjeni kao „čarolija i plašt hercegnovske jeseni“ , za Muzičku školu je rečeno da je „ljubav koja će trajati sve dok živim“ (Boris Kraljević). Njegova profesorica Milena Lučić je poručila „o muzici se ne priča, muzika se živi“.

Čuo se komentar „muzika spaja ljude i čini da svi budemo bolji“. Sve što je urađeno povodom programa je „dar profesorima, darovano đacima s ljubavlju, školi s punom posvećenošću i publici s punim poštovanjem“. Profesor Svetislav Vasić  potvrdio je komentarom sjajan nastup hercegnovskih profesora na „Večeri baroka“ i ocijenio „možemo zasvirati na bilo kojoj pozornici u okruženju“.

Gosti iz Zagreba apostrofirali su  beskrajno značajnu podršku publike i ocijenili je kao odličnu!

 

Koncert na kojem su učenici  izveli 26 kompozicija započeo je hor đaka prvaka uz novogodišnju dobrodošlicu a završio, ispraćen kao i ostali aplauzima,  školski hor popularnom numerom Yu rok misije „Za milion godina“.

Bila je ovo najljepša čestitka Muzičke škole za 2020. godinu. Poželimo i mi njima nove uspjehe, radosti, susrete, festivale, napredak!

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com