DRUŠTVO

NOVI GRB I ZASTAVA OPŠTINE HERCEG NOVI

Izgled novih simbola Opštine Herceg Novi utvrdili su na današnjem zasijedanju odbornici Skupštine opštine Herceg Novi, usvajanjem Odluke o izmjeni i dopuni Statuta Opštine Herceg Novi, a nakon usaglašavanja oblika i sadržine grba sa Ministarstvom kulture Crne Gore. Autor predloga gradskih simbola je arhitekta, konzervator i heraldičar, Novljanin Srđan Marlović.

Svečani, veliki grb Herceg Novog čine heraldički štit plave tinkture, šarže kula i dva koplja u srebrnom emajlu, muralna kruna sa tri merlona u zlatnom emajlu, čuvari štita grifoni, zlatno emajlirana lenta sa  naličjem u plavoj tinkturi. Srednji nastaju redukovanjem elemenata velikog štita.

– Centralna heraldička figura na štitu je kula koja  predstavlja simbolički kontinuitet sa gradskim pečatom usvojenim 1883. godine na kome je prikazana sat kula, Tora, glavna gradska kapija u tadašnjem izgledu, a koja je uz izvjesne modifikacije tokom 30-ih, 70-ih i 80-ih godina 20. vijeka opstala kao nosilac vizuelnog identiteta Herceg Novog. Kula na grbu sada predstavlja sublimat svih prethodnih stilizacija, a srebrna boja kojom je definisana označava čistotu, iskrenost, mudrost i mir apostrofirajući ih kao vrhunske municipalne vrednosti, objasnio je ranije autor Srđan Marlović.

Zlatna boja muralne krune govori o podatku da je Herceg Novi osnovao kralj. Grifoni, čuvari štita inspirisani su najstarijim sačuvanim prikazima heraldičkih figura grifona pronađenim u crkvi Sv. Stefana na Sušćepanu, koji su kulturno dobro od nacionalnog značaja.  Grifoni imaju ogrlice sa godinama hercegnovskih počasti – 1382. (godina osnivanja grada) i 1718. godina osnivanja Topaljske komunitadi i sticanja autonomije i prava na nezavisnu upravu u sklopu Mletačke republike koju drugi gradovi na našoj obali nisu imali.

7 0 komentara

 1. Grifoni – lav/orlovi – sa strane Sat kule stoje i na grbu austrougarskog kajzera Franca Jozefa I. Je li nekome cilj da se time u Novi i Boku prizivaju “stara dobra vremena”???

 2. U RUBRICI VREMENSKE PROGNOZE “SRE” BI (VALJDA) TREBALO ZNAČITI SRIJEDA? DAKLJE, UMJESTO “SRE”, TREBA “SRI”!
  Uzgred, ne vidim kompleks u upotrebi riječi NEĐELJA. Tačno je da svako D i J kada su zajedno ne znači Đ (npr: odjednom,predjeli, odjeljenje itd), ali u riječima u kojima to tradicija govora na ovim i širim prostorima afirmiše, smatram da nije pošast. Naprotiv! Nikoga ne treba prisiljavati na isključivost, već omogućiti slobodan izbor (odnosi se i na ostale glasovei slova :śutra/sjutra, śedi/sjedi, śekira/sjekira itd). Kome to smeta-ima problem sa sobom!

 3. Kakvu to kvalifikaciju ima autor grba Srđan Marlović da bi se on mogao nazvati heraldičarem? Na grbu Novog je spojio babe i žabe: sat kulu i grifone zadnjeg austrijskog kajzera Franc Jozefa! Imam utisak da je veliki ljubitelj filmova kakav je npr. Avatar…

 4. Novi grb Podgorice datira od 30. marta 2006.
  Novi grb Bara datira od 15. decembra 2006.
  Poredio sam ih sa predlogom novog grba Herceg Novog…
  POTPUNO ISTI KALUP!!!
  Pitanje od milion dolara: ko štancuje sve te bisere heraldike?

 5. Čuveni heraldičar Srđan Marlović je Podgorici, Baru, Kotoru i Herceg Novom podario po dva lava na gradskom grbu.
  Pitam se šta će Srđan podariti Žabljaku kad i on stigne na red da dobije novi grb?!

 6. Kako bi bilo da Redakcija Radio Herceg Novog objavi zajedno nove grbove Podgorice, Bara, Kotora i ovaj novi grb Herceg Novog. Pitam se da li će svi gradovi Crne Gore dobiti grbove sa po dva lava??? To bi bilo svojevrsno izjednačavanje gradova Crne Gore koje možda postoji još i u Sjevernoj Koreji…

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com