Društvo

MZ ĐENOVIĆ: LJETO U ZNAKU TURISTIČKIH MANIFESTACIJA

Ljeto u Mjesnoj zajednici Đenović protiče u znaku zabavno – turističkih aktivnosti i programa koji okupljaju veliki broj gostiju i domaćih. Turistička sezona je zvanično otvorena krajem maja, potom su Đenovići   organizovali nastupe poznate pop grupe Galija, razne folklorne i druge manifestacije. Zahvaljujući i činjenici da su iz ovog mjesta  pop rok  bendovi, KUD Sloga, Mjesna muzika, kao i drugi stvaraoci i udruženja, za fešte najčešće  angažuju lokalne umjetnike. Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Đenović Miloša Bojanića koncerte i turističke manifestacije  su sami finansirali uz pomoć sponzora, očekuju od gradske Turističke organizacije da im odgovore na raspored fešti koje su planirane da se održavaju na 15 dana tokom ljeta.

– U Đenoviću prvi smo krenuli u realizaciju sezonskih turističko – propagandnih manifestacija na rivijeri. Još uvijek  nemamo povratnu informaciju i nadamo se  pozitivnom odgovoru  u smislu finansijske podrške Turističke organizacije  feštama, koje su inače proteklih godina naišle na oduševljenje  gostiju i veliki odziv mještana, a što je potvrđeno i ove sezone, kaže Bojanić.

Iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu su dobili dopis da nisu u mogućnosti da im izađu u susret u smislu obezbijeđenja sredstava za organizaciju kulturno-zabavnih manifestacija. Pisali su zahtjeve prije mjesec da zajednički organizuju programe u mediteranskom , bokeljskom duhu, na adresu predsjednika Opštine ,kao  predsjedniku Skupštine Turističke organizacije  i Upravnom odboru TO da pomognu da organizuju četiri manifestacije tokom ljeta.

– Znamo da su   neke mjesne zajednice dobile sredstva. I ako nam daju refundaciju,daju, ako ne šta ćemo, mi ćemo nastaviti da sami organizujemo.  Mi sada čekamo da se naš program podrži. Evo, na koncertu Galije bilo je  prisutno  oko 500 ljudi,što je ispunilo igralište u Đenoviću,bilo je odlično i uradili smo kako je odlučio Savjet Mjesne zajednice, ukazao je  Bojanić.

Predloženi program  obuhvata učešće pretežno domaćih muzičara, izvođača, mažoretki, mjesne muziku, uz tradicionalno  posluženje ribe i vina. Slično fešti, koju je organizovala Mjesna zajednica Baošić. On je dodao da je bez učešća Mjesne zajednice, gradska Turistička organizacija podržala  sinoćnji koncert  Vokalno instrumentalnog sastava  La Rossa, na šetalištu u Đenoviću.

Bojanić se ipak nada da će nadležni u Turističkoj organizaciji odobriti i podržati  program sa četiri fešte, koje su kandidovali za ovo ljeto.

Nisu jedina  njihova očekivanja od gradske Turističke organizacije, nego  i od Morskog dobra se nadaju  tenderu za zakup pristaništa, čime bi dobili i određeni broj  vezova, koje bi po povoljnim uslovima iznajmljivali mještanima i vlasnicima brodića, koji su i ranije koristili ovo privezište.

Miloš Bojanić kaže da mjesto dobija više  sa otvaranjem prve faze kompleksa Portonovi uz koji se graniče, a marina ulazi u akvatorijum Đenovića.

-Od investitora ne mogu tražiti donacije za fešte, radije bi  za led rasvjetu i drugu infrastrukturu , dok Turistička organizacija  ubire oko 100.000 eura iz Đenovića na osnovu boravišne takse ,tvrdi on.

Bojanić ukazuje na  neprijatnost sa odlaganjem otpada, najviše zbog nesavjesnih korisnika koji otpad odlažu pored betonskih kanti ,što ostavlja ružnu sliku duž priobalnog puta. Korisnici ne odnose smeće u kontejnere koji su smješteni oko 300 metara dalje. Kontejnere se zatrpavaju  otpadom iz ugostiteljskih objekata.  Rješenje će predložiti nadležnim u Opštini, kako bi  dobili  sopstvene kante,kao što je to bilo i ranije.

U Mjesnoj zajednici polažu  i  ambicije za ostvarenje  drugih zahtjeva  u cilju poboljšanja turističke ponude mjesta, kao što je finansijska  podrška za uređenje igrališta i druge projekte. Smatra da je koncepcija održavanja ovakvih manifestacija najbolji kontakt sa turistima i dostojno predstavljanje mjesta, što bi naišlo na još veći odziv i turističku promociju Đenovića, rivijere i Opštine.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com