Društvo

MEĐUNARODNI NAUČNO-ISTRAŽIVAČKI KAMP POD POKROVITELJSTVOM UNESCO-A NA IZVORIŠTU BOLJE SESTRE

U organizaciji Rudarsko- geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Građevinskog fakulteta Univerziteta CG, Zavoda za geološka istraživanja i JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, a pod pokroviteljstvom UNESCO-a, od 27. maja do 5. juna 2018. godine biće održan Međunarodni naučno-istraživački kamp pod nazivom „Karakterizacija inženjering karstnih vodonosnika“.

Imajući u vidu specifičnost i povezanost terena, ovaj naučno istraživački kamp odvijaće se na teritorijama dvije države Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Studijska posjeta Crnoj Gori, između ostalog izvorištu Bolje Sestre i lokalitetu rijeke Spila u Risnu, odvijaće se u periodu od 29. do 31. maja.

Grupa u kojoj je 30 eminentnih međunarodnih eksperata iz oblasti karsta prilikom mapiranja 150 najznačajnijih tačaka karsta u svijetu, na mapu je uvrstila i Bolje sestre. Ovo izvorište snabdijeva čitavo Crnogorsko primorje visokokvalitetnom pitkom vodom klase A1 i zasluženo se nalazi na listi 150 najvažnijih kraških izvora svijeta (WOKAM), kao dio svjetskog programa hidrogeološkog mapiranja i procjene (WHYMAP).

Rastvorljive karbonatne i evaporitske stijene koje poznajemo i izučavamo pod nazivom karst (krš) zauzimaju oko 15% površine Zemlje. Po riječima prof. Zorana Stevanovića na području Mediteranskog basena,  prisustvo karbonatnih stijena je i značajno veće.

– U svim planinskim masivima Alpskog orogena (Dinaridi, Apenini, Karpati, Balkanidi, Pindi, Helenidi) ove stijene su dominantne ili preovlađujuće u geološkoj građi. Crna Gora uz Kubu, Jamajku i nekoliko ostrvskih zemalja, spada u svjetske lidere po površini terena koje zahvataju karstifikovane stijene: preko 2/3 njene teritorije je pod karstom – ističe prof. Stevanović.

Tereni karsta se pored prirodnih ljepota i „dinamike“ odlikuju i mnogim hidrološkim i hidrogeološkim specifičnostima. Dok na površini ovih terena često vlada potpuna oskudica u vodi, u dubini stijenske mase mogu biti akumulirane izuzetno velike količine vode visokog kvaliteta.

– Korišćenje i kontrola ovih vodnih resursa za inženjere i stručnjake u oblasti vodoprivrede, predstavlja veliki izazov i često je potrebno osmisliti i izvesti veoma složena tehnička rješenja. Jedno od takvih je kaptaža na izvorištu Bolje sestre, koja danas obezbjeđuje pouzdano snabdjevanje vodom cjelokupnog Crnogorskog primorja i omogućila je njegov turistički i privredni razvoj. Vodozahvat Bolje sestre  tokom posljednjih 25 godina najveći je regionalni projekat vodosnabdijevanja koji je izgrađen na Mediteranu i Jugoistočnoj Evropi – navodi Stevanović koji je redovni profesor i šef Centra za hidrogeologiju karsta na Departmanu za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com