Društvo

IZ EVROPSKE BANKE 10 MILIONA EURA ZA SPAJANJE HERCEG NOVOG NA REGIONALNI VODOVOD

Prva tranša kredita Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj u iznosu od 10 miliona eura za spajanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem biće  odobrena prije početka ljeta, nakon čega će biti odobrena druga tranša u iznosu od 16 miliona eura-saopšteno je iz Regionalnog vodovoda nakon sastanka sa  delegacijom Evropske banke.

Direktor Goran Jevrić je ukazao da je veoma zadovoljan rezultatima sastanka sa prvim potpredsjednikom Banke i njegovim saradnicima,  i da  ova podrška dolazi u pravom trenutku Regionalnom vodovodu, imajući u vidu poslovni izazov od 189 dana blokade računa zbog spora sa austrijskom kompanijom „Strabag“.

„Na sastanku je istaknuta odlična saradnja sa multidisciplinarnim petnaestočlanim timom danske kompanije SWECO, konsultanta EBRD-a na izradi Due Dilligence studije, koji su izrazili pozitivno mišljenje po pitanju boniteta Regionalnog vodovoda, što omogućava ovoj kompaniji da na jedan održiv način implementira  projekte iz svoje razvojne vizije. Za navedene projekte podršku je pružila Vlada Crne Gore obezbjeđenjem državnih  garancija, a kao prioritet nameće se projekat spajanja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem. Po riječima našeg partnera kreditna podrška za ovu fazu projekta će biti odobrena u drugom kvartalu ove godine, dok će za ostale komponente projekta, tj. izgradnju drugog cjevovoda za opštine Kotor, Tivat  Herceg- Novi kojim će se postojeći kapacitet od 330 l/s povećati na 750, kao i izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacione infrastrukture za naselje Dobra Voda na području opštine Bar, sredstva biti odobrena tokom naredne godine”, kazao je Jevrić.

Delegacija Evropske banke  za rekonstrukciju i razvoj koju je predvodio prvi potpredsjednik Banke  Jurgen Rigterink boravila je  u posjeti Regionalnom vodovodu radi finalnih pregovora po pitanju odobrenja kredita za realizaciju projekta proširenja regionalnog sistema za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja.

Ovo je šesta posjeta visokih zvaničnika Evropske banke  Regionalnom vodovodu  u prethodnih godinu dana i predstavlja završnu misiju pred odobrenje kreditnog aranžmana namijenjenog za realizaciju razvojnih projekata koje je Regionalni vodovod koncipirao prateći razvojne potrebe Crnogorskog primorja.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com