DruštvoIzdvojeno

GORAN JEVRIĆ: IZ REGIONALNOG VODOVODA NUDIMO JEFTINIJU I KVALITETNIJU VODU

Javno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je po treći put raspisalo tender za izvođača radova za spajanje Herceg – Novog na regionalni vodovodni sistem. Ponude će biti otvorene početkom maja.

Od  2013. godine kada je potpisan Ugovor sa tadašnjim rukovodstvom i predsjednikom Opštine Dejanom Mandićem  o spajanju Herceg – Novog na regionalni sistem vodosnabdijevanja i preuzimanja oko 200 litara u sekundi sa izvorišta Bolje sestre, pored Skadarskog jezera  – Regionalni vodovod je radio na pripremi i reviziji glavnog projekta, izvršena je neophodna sanacija dijela cijevovoda u Tivtu, na što je ovo preduzeće uložilo oko 400.000 eura sopstvenih sredstava.

– Prije mjesec raspisan je  po treći put tender za izvođača radova za priključenje Herceg – Novog na sistem. Riječ je o izgradnji cjevovoda na dionici Tivat-Opatovo u dužini od 3,2 km, zajedno sa izgradnjom šahti i optičkog kabla u dužini 3,8 km. Za ovu investiciju obezbijeđena su sredstva od oko 2 miliona eura, potvrdio nam je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

On je naveo da zbog  nepotpunih prijava i nepotpune dokumentacije od strane ponuđača nisu uspjela  dva  tendera.

– Nadamo se da ćemo 07. maja, kada budemo otvarali treći tender, koji smo raspisali  dobiti ispravnu ponudu i da ćemo moći nakon tenderske procedure potpisati ugovor sa najpovoljnijim izvođačem radova i napokon početi sa građevinskim aktivnostima  i do kraja ove godine imati Herceg – Novi   zvanično spojen na regionalni vodovodni sistem, očekuje Jevrić.

Jevrić žali zbog   profesionalnog mišljenja  direktorice Vodovoda Herceg – Novog,  koja je  iznijela po njegovim riječima, nekoliko neistina koje će morati da dokazuje:

On se nada da to nisu nagovještaji povratka na stare vodovodne politike u Herceg – Novom, kada su “tjerali” svojevrsni lokalni inat prema ovom državnom projektu a građane Herceg – Novog ostavljali „žedne pored vode“.

– Ne znam zašto direktorica Doklestić nije htjela da uzme vodu  kada je  Herceg – Novi  nije imao 4 dana. Neprimjereno je da mi u 21. vijeku imamo ovakve stavove, da pored vode i državnog projekta, u koji je uloženo oko 100  miliona eura,  može da donese takvu odluku da ne uzima vodu iz regionalnog vodovodnog sistema, smatra Jevrić.

Prema negovim riječima voda iz regionalnog  vodosistema je provjerljiva i najkvalitetnija.

– Kvalitet naše vode se ne može uporediti sa kvalitetom vode, koji Vodovod  Herceg-Novi  isporučuje svojim građanima. To odgovorno tvrdim. U našoj  laboratoriji se godišnje 28.000 puta provjeravaju različiti parametri . Ne dozvoljavamo ni u jednom trenutku,  bilo kakav incident , akcident u našem izvorištu,  kroz cjevovode i na 11 odvojaka na sistemu koje isporučujemo lokalnim vodovodnim preduzećima na primorju, kojim se može poremetiti kvalitet vode.  Imamo dokumentaciju o svim tim parametrima. I ono što je najvažnije po zakonu, ovlašćena institucija, a to je Institut za javno zdravlje Crne Gore, adekvatno provjerava kvalitet vode i naša je voda klase A1 .To  je voda koja se isporučuje i zbog toga imamo veliko interesovanje inostranih partnera i mi već intezivno radimo na projektu flaširanju vode, naveo je Jevrić.

On tvrdi da nije tačno da je voda u jednom periodu 2015. godine bila isporučena Herceg – Novom sa povećanim salinitetom. To je dokazano tadašnjem menadžementu Vodovoda, što je i parametrima bilo potvrđeno.

Prema Jevrićevim riječima,  nisu tačni ni navodi da je voda  iz Regionalnog vodovoda  skupa i neisplativa  za Vodovod Herceg-Novi.

Cijena vode iz regionalnog vodovodnog sistema za  kontinuiranu isporuku tokom kalendarskih 12 mjeseci  iznosi 0,37 eura po metru kubnom.

– Saopštio sam da je interes Vodovoda Herceg – Novi da potpiše ugovor sa Regionalnim vodovodom na svih 12 mjeseci, jer će tada dobijati najpovoljniju cijenu od  37 centi za 1.000 litara, odnosno, za metar kubni.  Sada se vrši zamjena teza,  jer se saopštava da je skupa voda sa Regionalnog vodovoda, kazao je Jevrić.

On napominje da cijenu vode od 52 centa po metru kubnom plaća lokalni vodovod, ako vodu uzima po cjenovnoj tarifi od 6  –  12 mjeseci.

– Imamo cjenovnu tarifu ako se uzima  voda od  tri do 6 mjeseci, što košta   74 centa po metru kubnom. Na svakom lokalnom vodovodnom preduzeću je da samostalno donese  odluku  da li želi da uzme vodu  tokom 12 mjeseci, da li će  uzimati   od 6 do 12 mjeseci, od 3 do 6 ili da uzima vodu kraće od 3 mjeseca. Svako vodovodno preduzeće snosi posljedice za svoje odluke. Odgovorno tvrdim da je interes Vodovoda Herceg-Novi  da uzima  vodu iz Regionalnog sistema svih 12 mjeseci. Posebno kada se uzme u obzir da Vodovod  HN  mjesečno plaća 25.000 eura  samo za pravo kupovine vode iz Plata, što je na godišnjem nivou  300.000 eura .  Tako, kad se sve sabere voda iz regionalnog sistema  je itekako jeftinija a o kvalitetu i da ne komentarišem,  o čemu  možemo da vam dostavimo kompletnu dokumentaciju,  ocijenio je direktor Regionalnog vodovoda.

On  smatra  da hercegnovska  javnost treba da zna da je značajno boljeg  kvaliteta voda iz regionalnog vodovoda, koja se svakih sat provjerava.

Lokalna vodovodna preduzeća miješaju vodu sa svojih lokalnih izvorišta sa vodom koju dobijaju sa regionalnog vodovodnog sistema.

-Građanin na svojoj česmi mora da dobije kvalitetnu, zakonom predviđenu ispravnu vodu za piće sa određenim parametrima.  Hercegnovski Vodovod ima tri lokalna izvorišta , uzimaju vodu preko Plata i  peti je regionalni vodovodni sistem. Tvrdim da se za ove četiri godine koliko isporučujemo periodično vodu  –  nije desio  ni jedan propust od strane našeg preduzeća,  izjavio je Jevrić.

On je pozvao  menadžment lokalnog vodovoda  da pribavi vodna akta za svoja izvorišta, jer kako je naveo, prema zakonu bez  vodnih akata nemaju pravo da vrše isporuku vode potrošačima,  a što je slučaj u Herceg-Novom.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com