DruštvoIzdvojeno

ZORAN KOVAČEVIĆ: OTVORENA VRATA ZA DOGOVOR OKO PODRUČNOG ODELJENJA ŠKOLE U IGALU

????????????????????????????????????

Predsjednik Odbora direktora Instituta „Dr Simo Milošević“ Zoran Kovačević potvrdio je našem radiju da su dobili zvaničan dopis Ministarstva prosvjete u kome je od Odbora zatraženo da razmotri mogućnost trajnog prenošenja vlasništva nad  Dječjim odjeljenjem u kome radi područno odeljenje OŠ „Dašo Pavičić“ ili da im se objekat da na dugorično korišćenje, ne kraće od 10 godina. Nema barijera da se ta tema stavi na dnevni red sjednice Odbora, kazao je Kovačević, ali je zato potrebna odgovarajuća priprema materijala jer je riječ o objektu i zemljištu koji su u funkciji Instituta u jednom zbiru imovine.

-Što se tiče Intituta Igalo, posebno mene kao predsjednika Odbora direktora, ministar, a ranije i predsjednik Opštine, koji je imao taj predlog,  kucaju na otvorena vrata. Nema barijera da tu temu kandidujem za sjednicu Odbora ali ja sam samo jedan od pet članova tog tijela. Mi smo tu da sve ono što je moguće i realno sprovedemo. Ako postoji volja na svim nivoima moguće je sve ispuniti. Da li će to proći u Odboru, da li će predstavnici vlasnika  i sami vlasnici koji odlučuju dati saglasnost na takvu odluku, ne znam -kazao je Kovačević.

Vlasnik većinskog paketa akcija – 56, 4 je država Crna Gora. Od nedavno sa oko 27 odsto akcijskog kapitala raspolaže Hotelsko turističko preduzeće “Vila Oliva”, podgoričkog biznismena Žarka Rakčevića.

Objekat i zemljište Dječjeg odeljenja, kao i jedna parcela prema Šištetu, su pod hipotekom na osnovu dugoročnog investicionog kredita kojim se ulagalo u elektro energetsku opremu  Instituta.

-Urađen je i reprogram kredita a ti objekti i zemljište su bili garancija. Riječ je o dva kredita, kod  Adiko banke,  koji se redovno servisiraju iz tekućeg poslovanja. Jedan ističe  2020. a drugi 2021.godine kazao je Kovačević. Ističe i da bi to moglo predstavljati dio procedure jer se ne može razmatrati dugoročno ustupanje a još manje prenošenje vlasništva ako je upisan teret na taj dio imovine.

-Dok se taj teret ne prebaci na neki drugi objekat ili zemljište ne može se predlog ministra šehovića razmatrati. Da bi se to uradilo treba uraditi procjenu vrijednosti, angažovati vještaka. S druge strane banka mora prihvatiti prebacicvanje tereta na drugu nekretninu jer je ugovorom definisana ova.  Znači svi učesnici u tom procesu moraju biti dobrovoljni i saglasni, a što se tiče mene, kao Igaljanina, uvijek će imati podršku da Igalo dobije Školu – kazao je Kovačević.

On je kazao da je uskoro planirana sjednica odbora direktora, te ako ne uspiju da pripreme materijal po zahtjevu Ministarstva prosvjete, neće biti problem zakazati psoebnu sjednicu na kojoj bi se razmatrala samo tema Škole u Igalu.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com