Kultura

ŽIVOTNE MIJENE NA CRTEŽIMA NERE PLETIKOSIĆ

Likovnoj publici u Herceg Novom sinoć se predstavila mlada akademska slikarka Nera Pletikosić iz Subotice. U postavci izložbe otvorene u Gradskoj galeriji „Josip Bepo Benković“ je oko 50 crteža različitog formata.

Pletikosićeva vlada medijumom crteža, te motiv obrađuje raznovrsnim spektrom linija i poteza, od konturnih, preko ključnih koji motivu daju karakter, ka lazurnim partijama u kojima se tu i tamo nađe i boja, zapisala je u katalogu kustos galerije, istoričarka umjetnosti, Jasmina Žitnik. Otvarajući izložbu ona je primjetila da Nerini crteži odišu sjetom, a motivi životnim mijenama. 

– Nera Pletikosić traga za sopstvenim umetničkim izrazom, traži i nalazi ga u medijumu crteža. Nesumnjivo je reč o ozbiljnoj umetnosti, poput klasične muzike, i može se reći da mlada umetnica ostvaruje potezom ruke dorečene celine; tek tu i tamo primetna je, poput mladeža na lepom licu, poneka nesavršenost, ali tu se upravo i otvara prostor za nove i nove napore, kreativna pregnuća, jedan put ili putevi koji zasigurno vode jednoj muzičkoj i likovnoj celini koja je zaokružena i zrela. Mudrost i ozbiljnost mlade i vedre umetnice na prvi pogled kao da su u kontrastu. No, to samo izgleda tako, jer Nera je među ređim dušama koje se rađaju i dozrevaju i ozbiljne i nasmejane, spremne na izazov koji se Život zove, pedagoški okrenute ka mlađima od sebe i istovremeno deca spremna saslušati mudrost starog čoveka. Otuda na radovima umetnice motivsko interesovanje i za mladost i za pozno doba života. A filosofska svest o prolaznosti svega i postepenom pretakanju detinjstva u zrelo doba, pa u starost, rađa setno raspoloženje koje dominira Nerinim radovima.

Najveći broj Nerinih radova je dovršen, ali su najživlji i najrječitiji oni koji su ostali u stadijumu skice, istakla je Žitnik.

– Takav je čovek koji svira violončelo. Iz plavičastosive pozadine, veštom mrežom linija lakih i hitrih, izvire figura violončeliste zanetog osećajno u muziku koju stvara. Utisak nedovršenosti generiše spontanost, neposrednost, živost motiva koji upravo zbog „nedovršavanja“ postaje posmatraču blizak, kao da se prostor violončeliste nadovezuje i stapa sa prostorom posmatrača. Muzika koju violončelista stvara postaje zvučna i za uho posmatrača, a osnovna emocija opipljiva. I, mada nalik skici, rad je „rekao svoje“, postao je zaokružena celina kojoj se nema šta više dodati i kojoj se ne sme ništa oduzeti, poručila je Žitnik. 

Istakavši da je veoma zadovoljna saradnjom sa galerijom „Josip Bepo Benković“, postavkom i posjetom na otvaranju izložbe, akademska slikarka Nera Pletikosić nam je rekla da crtežom može neposrednije da izrazi emocije, bilo da je riječ o skicama ili radovima prilično velikog formata.

– Za crtež sam se opredelila na master studijama, jer nekako neposrednije mogu da izrazim svoja osećanja.  Slikom može sve da se zamaskira, dok se na crtežu sve vidi jasno i direktno. Na portretima su uglavnom stariji likovi koji nose više sete i tuge, jer ona nekako dolazi sa godinama i zrelom životnom dobi. Radovi manjeg formata su ustvari skice i pripremni crteži, mada neki znaju da budu čak i uspeliji od onih većih. Ponekad imam potrebu da se prepustim i velikim formatima; dimenzije najvećeg rada su čak 4 metra sa 1,60. Taj format mi najviše prija u nekim trenucima, ali ima svih formata, rekla je Pletikosić, čiji roditelji od 2013. godine žive u našem gradu. Od tada često dolazi ovdje, a drago joj je što nakon Subotice, Novog Sada, Niša i Beograda samostalno izlaže i Herceg Novom. 

U muzičkom dijelu programa nastupili su Nerina sestra Luna Matijević, i profesorice violine Anita i Jelena Popović, a izložbu, koja je postavljena na oba sprata galerije „Josip Bepo Benković“, možete pogledati do 4. decembra.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com