IzdvojenoKultura

“ŽIVI MEDITERAN” DRAGANA PEČURICE U KIC-U “BUDO TOMOVIĆ” U PODGORICI

U izložbenom holu  JU Kulturno – informativni centar Budo Tomović, sutra (petak, 2.novembar) će u 20 sati biti otvorena izložba slika “Živi Mediteran” hercegnovskog slikara Dragana Pečurice. Postavku će činiti dvadeset i četiri ulja na platnu sa mediteranskim motivima, a otvoriće je književnik i publicista Miraš Martinović. O slikarskom svijetu našeg sugrađanina, njegovom umjetničkom izrazu Martinović piše:

– U Herceg Novom postoji slikar, koji na najbolji način nastavlja tradiciju onih po kojima je poznat ovaj grad: Stanića, Prijića, Pravilovića, Bulaijića, Džumhura…

Pečurica ide tom stazom, ali sa svojim znacima, koji su prepoznatljivi. Slikar koji svoj umjetnički izraz artikuliše kroz imaginarni i nadrealni svijet, tematski vezan za podneblje u kojem živi, ali i sve ono što kao tema može da bude asocijacija na svijet virtuelne stvarnosti, donoseći novi ton mistike i priče kroz slike koje podstiču na razmišlajanje, iako bi se na prvi pogled činilo da u jednostavnosti figuracije i neprenatrpanosti platnan ostavlja mjesto da se slika sama dodatno dorađuje. Malo je slikara ovog podneblja koji su odbarali ovaj stil slikarsrstva jer on sam po sebi zahtijeva ne samo crtačko znanje već i idejno i koloritsko poznavanje same slikarske tehnike. Pečurica donosi prepoznatljiv rukopis iako svaka slika koloritski i tematski nema određujućih dodirnih tačaka. Pečurica je slikar mora. On prve spoznaje svijeta i boja stiče na obali. Ta bliskost mora i umjetnika ostavlja blistav pečat kolorita kojeg će slikar u svom radu koristiti kroz nadrealne teme koje susreće kroz maštu ili kroz slobodu tematike i jednostavnosti, navodi Martinović.

Dragan Pečurica učestvovao je na više zajedničkih izložbi, a samostalno je izlagao u Herceg Novom i Podgorici.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com