Društvo

“ZELENA ZASTAVA” I STATUS MEĐUNARODNE EKO ŠKOLE ZA OŠ “ORJENSKI BATALJON”

OŠ „Orjenski bataljon“ dobitnica je nagrade Zelena zastava i nosilac sertifikata o sticanju statusa međunarodne Eko-škole. Škola iz Bijele dio je projekta od 2016. godine, a dobijanje Zelene zastave kruna je velikog rada učenika, nastavnika i uprave o podizanju ekološke svijesti.

Nacionalni operater Međunarodnog programa Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini „Eko-škole“ u Crnoj Gori je Zavod za školstvo, koji ovaj program implementira i vodi od 2016. godine. Oni su na Dan ekološke države Crne Gore (20.09.), u Eko zgradi UN-a u Podgorici, u saradnji sa Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori upriličili prvu dodjelu nagrade Zelena zastava i sertifikata, koje je ove godine dobilo 17 obrazovno-vaspitnih ustanova. Akreditovanje ustanova su u maju i junu sproveli timovi sastavljeni od članova Nacionalnog odbora za implementaciju programa Eko-škole (predstavnici Zavoda za školstvo, Ministarstva prosvjete, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Centra za stručno obrazovanje, ECOM-a i UNDP-a).

Kolektiv OŠ „Orjenski bataljon“ odradio je krajem aprila potrebnih sedam koraka Međunarodnog programa Eko škola, što je bio veoma obiman posao, a predstavlja ne samo novi način organizacije u školi, već saradnju sa lokalnom zajednicom, svim ustanovama, sa školama vam granica Crne Gore. Učenici su izradili logo škole, Eko kodeks, formiran je Eko odbor, ali i Eko patrola, koja funkcioniše po planu. Riječ je o projektu dugoročnog efekta, prethodne godine pažnju su posvetili temama Energija i voda, dok je opšta tema na nivou Crne Gore bila Klimatske promjene. Ove godine očekuju ih aktivnosti povodom drugih tema koje će odrediti anketom među učenicima.

Čestitamo!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com