DRUŠTVOIzdvojeno

ZBOG BUKE I PRAŠINE SA GRADILIŠTA KUMBORANI BLOKIRALI ULICU

Mještani Kumbora blokirali su danas na pola sata saobraćajnicu koja prolazi pored Azmontovog gradilišta  Portonovi i gradilišta hotela kojeg gradi  kompanija Carine,  zbog buke koju stvaraju građevinske mašine i kamioni ali i oblaka prašine koja im remeti normalno funkcionisanje.  Zahtijevaju da se ta ulica redovno pere a da kamioni smanje brzinu dok prolaze kroz naselje.

Sa skupa su poručili, da će ukoliko ih  i ih sutra sačeka neoprana ulica, ponovo automobilima blokirati prolaz do pomenuta dva gradilišta.

-Dnevno ovom ulicom prođe 50 -ak kamiona koji prevoze građevinski materijal, stvarajući buku i dižući prašinu zbog čega je ugroženo naše zdravlje ali i  turistička sezona. Gosti dođu, ostanu dan – dva i onada odu, a ovdje se skoro svaka porodica bavi turističkom djelatnošću, bilo kao osnovnim ili dodatnim  poslom -kazala je žiteljka Kumbora Vida Vujnović.

Ukazala je i da su MZ Kumbor uputili zahtjev za rješavanjem problema, ali i da odgovor nisu nikada dobili, zbog čega su bili prinuđeni na radikalnije djelovanje kako bi  skrenuli pažnju nadležnih.

Ljubinka Vujnović je istakla da problem nije samo gradilište Portonovi već i obližnje na kome kompanije Carine gradi hotel. Obližnja plaža, kako je istakla, je  prekrivena prašinom koju dižu kamioni , a zbog blata koje se spira sa ulice more je često prljavo i neprikladno za kupanje.

Mještani navode da je gradilište kompanije Carine neograđeno i predstavlja  opasnost za mještane, ali i turiste kojih je već puno u Kumboru. Zahtjevju da se oko gradilišta budućeg hotela postavi visoka zaštitna ograda i prskalice koje su radile jedno vrijeme, a onda su uklobnjenje.

Jovan Subotić, iz kompanije Picaroti koja je glavni izvođač radova u Portonovom, objasnio je da je kompanija potpisala ugovor o čišćenju ulice sa Vatrogasnom službom i Opštinom 15. juna.

– Ugovor važi  do kraja godine i sadrži to da se ulice peru četiri puta dnevno i mi ćemo to raditi. Prva tura pranja je u 8 sati, druga u 10.30 časova, treća u 13 i zatim u 15 časova, kazao je Subotić.

Čedo Popović, vlasnik kompanije Carine, kazao je novinarima da njegovi radnici  dio saobraćajnice na koju se oslanja gradilište  peru  svaku drugu noć.

– Dakle ulica se čisti, a što se tiče gradilišta, ono je takvo kakvo jeste, kao i svako gradilište, mora biti i prašine i buke. Pokušavam da svakom izađem u susret koliko mogu i zaista, maksimalno vodim računa da svaku pimjedbu evidentiram. Dozvolu za gradnju tokom ljeta sam dobio od Opštine Herceg Novi, a računam da ću hotel otvoriti do 15.jula-  kazao je Popović.

Kumborani su poručili da će ukoliko  već danas ne počne pranje ulice i vozači kamiona ne smanje brzinu prilikom prolaska kroz naselje, sutra nastaviti protest i blokadu saobraćjnice.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com