IzdvojenoKultura

ZAVRŠENI DANI MUZIKE: FESTIVAL KAO HARMONIČNA MUZIČKA PRIČA BORISA KRALJEVIĆA

Koncetom, maestra Borisa Kraljevića, koji je izveo dva značajna djela  Franca Šubreta,  četiri empromptija i veliku sonatau u A-duru, očekivano uz dva bisa i povike bravo iz punog gledališta, završeni su  Dani muzike.

Zadatak da formalno zatvori festival imala je direktorica  Herceg festa Gordana Porobić Krcunović.

Ona je podsjetila da već 16 godina, od obnavljanja festivala  umjetnički direktor Boris Kraljević komponuje za svoj grad novu muzičku priču čija polifonijska struktura, zbog brižljivo odabranog repertoara i izvođača uvijek zvuči harmonično. Muzičke priče koje potpisuje Boris Kraljević posvećene su Herceg Novom ali su ujedno i internacinalne i kosmičke, rekla je Krcunović.

Istakla je takođe da ovaj  festival nudi priliku da se kroz umjetnost zvuka distanciramo od svakodnevne „buke i bijesa“ i iskusimo metafizičku dimenziju svijeta i života u koju nas neposredno uvodi samo klasična muzika.

Porobić Krcunović je zaključila da zbog svega neće zatvoriti festival već će radije najaviti dužu pauzu do sledeće festivalske muzičke priče.

Po završetku koncerta Boris Kraljević ocijenio je da su  Dani muzike ispunili svrhu, jer ova manifetsacija  ima za cilj okupljanje poklonika i poznavalaca umjetničke muzike, kao i  privlačenje i obrazovanje  mlade publike, čime neupitno doprinose i razvoju kulture.

– Presrećan sam što smo ove godine imali odličnu posjetu i divnu  atmosferu na svim koncertoima, a posebno raduje, što je bilo mnogo mladih ljudi. Ne postoji nijedan koncert koji bih baš izdvojio. Da je postojalo šest od deset umjetnika koji bi svirali  na istom istom instrumentu, kao vaspitan čovjek ne bih o tome javno iznosio sud, ali bi tek tada mogli razgovarati na tu  temu. Šest koncerata su bili više nego ubjedljivi i imali odličan prijem publike, rekao je Kraljević.

Kao veoma  važan izdvojio je  početak saradnje sa  turskim Kulturnim cenrom  “Yunus Emre” iz Podgorice, koji se ogledao u odličnom nastupu  kvarteteta “ Hrizanetem”.

-Turska je zemlja sa izuzetno bogatom kulturom i istorijom, i nadam se  da će ova saradnja da traje,  kazao je Kraljević i najavio da bi  naredno izdanje Dana muzike moglo da ima ponovo segment posvećen mladim ljudima, sličan  Podijumu mladih koji je svojevremeno organizovan.

Izdvojio je i obnavljanje saradnje sa Muzičkom školom  nakon prekida koji je  trajao osam godina,  a zbog čega je poručio Novljanima, da “ na vrijeme  prepoznaju štetočine u svim oblastima  i ne daju im šansu ni osam dana  a  kamoli osam godina.

Nakon završenih uspješnih Dana muzike Kraljević nastavlja pedagošku i koncertnu karijeru.

U Singapuru ima master klas, kao i u Indoneziji, Vijetnamu i Tajlandu, a potom slijedi  niz koncerata sa novim repertoarom.

Fotografije: Zvezdana Kujović

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com