DruštvoEkonomija

ZAVRŠENA JAVNA RASPRAVA O BUDŽETU  OPŠTINE ZA 2018. GODINU

Javna rasprava o nacrtu Budžeta opštine Herceg Novi za 2018. godinu, za mjesne zajednice Topla, Herceg Novi i Srbina, održana je sinoć u velikoj sali SO Herceg Novi. Malobrojne prisutne najviše je interesovalo koliko će novca biti uloženo u razvoj prigradskih mjesta.

Predsjednik Mjesne zajednice Zelenika-Kuti, Predrag Vujnović ukazao je na problem nekoliko domaćinstava u selu Rujevo, do čijih kuća se ne može stići autom, već je i dalje jedino prevozno sredstvo magarac. Osim   toga Vujnović je naglasio da je neophodno spojiti kanalizaciju iz naselja u blizini Opačice, kako izvorište ne bi bilo ugroženo.

-Odustajemo od asfaltiranja saobraćajnice prema Džorovom mostu, o čemu se priča nekoliko godina,  samo da se izdvoje sredstva iz budžeta za regulisanje odvoda otpadnih voda kako izvorište ne bi došlo u opasmost.

Direktorica DOO Vodovod  i kanalizacija, Olivera Doklestić, upozorila je na opasnost od fekalija iz septičkih jama , navodeći kao prmjer Sušćepan, i okolna mjesta gdje se feklaije iz septičkih jama izlivaju u korita potoka i rijeka. Doklestićka  je  navela i da je gubitak vode u sistemu  veliki.

– Najveći problem je, što  se na vodovodnoj mreži u Igalu kod Sportskog centra gubi  20 litara vode u sekundi.

Ilija Budeč u ime NVO koje brinu o očuvanju našeg grada ukazao je na  problem sa palmama i čistoćom  grada, koja je u anketi TO okarakterisana lošom ocjenom.

-Predlažem da se poveća broj radnika u Čistoći i Zelenilu, kako bi nas turisti pamtili po sredjenim i čistim ulicama, parkovima, naglasio je Budeč.

Na javnoj raspravi , zaposlena u Sekretarijatu za finansije, turizam i ekonomski razvoj  Irena Vučković, upoznala je prisutne sa stavkama iz budžeta.

-Primanja i izdaci u narednoj godini utvrđeni su u ukupnom iznosu od 17.980.000 eura. Operativni budžet je planiran na 11,75 miliona eura, a kapitalni na 6, 23 miliona. Najavljeno je da su ukupna primanja u narednoj godini po osnovu poreza predviđena u iznosu od 9, 2 miliona eura. Od toga se na porez na nepokretnosti odnosi 5, 7 miliona, a na porez na promet nepokretnosti 1, 5 miliona. Od administrativnih i komunalnih taksi predviđeno je 480 hiljada eura, a od naknada po nekoliko osnova 5, 15 miliona eura, od kojih je najveća stavka naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od tri milona eura.

Nakon javnih rasprava o budžetu, u Bijeloj, Igalu i sinoćnje koja je organizovana  za mjesne zajednice iz centra i okoline  grada, predloženi tekst budžeta za 2018. godinu sa iznijetim primjedbama  naći će se uskoro pred odbonicima.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com