DruštvoIzdvojeno

ZAVRŠENA 9. REDOVNA SJEDNICA SO HN: USVOJENI IZVJEŠTAJI O RADU PREDSJEDNIKA OPŠTINE I SLUŽBI LOKALNE UPRAVE

Tokom trećeg nastavka devete redovne sjednice SO Herceg Novi usvojeni su između ostalog:  izvještaj o radu i  finansijski izvještaj za prošlu i program i plan rada za ovu godinu Agencije za gazdovanje gradskom lukom i Komunalno stambenog preduzeća. Saglasnost je dobila  odluka o stavljanju van snage odluke o javnom redu i miru iz 2016. kao i izvještaj o stanju prostora opštine za 2018. i  predlog programa uređenja u ovoj godini. Najviše polemike izazvao je izvještaj o radu predsjednika opštine i službi lokalne uprave u prošloj godini, ali je i on usvojen. Odbornici su prihvatili i izvještaj o realizaciji prošlogodišnje kao i  program mjera i aktivnosti za pripremu ovogodišnje turističke sezone.

Izvještaj o stanju uređenja prostora je preopširan, sa mnogo nepotrebnih podataka, a ipak nepotpun i neprecizan, ocijenili su odbornici DPS-a Dragan Janković i Mladen Kadić.

Kadić  je naveo da  uređivanje prostora isključivo zavisi od ubiranja naknada za komunalno opremanje. Prema njegovim riječima u izvještaju je navedeno da je u prošloj godini izdato  136 urbanističko tehničkih uslova i 25 rješenja o građevinskim dozvolama, ali u dokumentu nedostaje podatak koliko je glavni gradski arhitekta dao saglasnosti na idejna rješenja na osnovu kojih je naplaćena naknada i o kom iznosu je riječ. Nema ni podataka o legalizaciji bespravnih objekata.  Kadić smatra da je nonsens što je TO veći investitor nego Agencija za izgradnju i razvoj.

Prema riječima Dragice Damjanović iz Sekretarijata za planiranje izvještaj je urađen po zakonu i uputstvima Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Prostorno planiranje bilo je opterećenom izradom PUPa koji je usvojen krajem prošle godine, kazala je   odbornica Demokrata Tamara Vujović, naglašavajući da opština sada ima autonomiju u uređenju prostora.

Podsjetila je Vujović da su neki podaci na koje je ukazao Kadić saopšteni u izvještaju o radu predsjednika opštine  pa je navela da je u 2018. izdato 162 urbanističko tehničkih  uslova za izradu tehničke dokumentacije, 40 građevinskih dozvola i 11 upotrebnih, a saglasnosti glavnog gradskog arhitekte dobila su 63 rješenja. Vujović je apostrofirala zadovoljstvo zbog  Izrade plana strategrije razvoja grada, u narednih sedam godina, uz konstataciju  da se najviše investicija finansira iz opštinskog budžeta.

Na spisku zamjerki odbornika  Dragana Jankovića kada je na dnevnom redu bio izvještaj o radu predsjednika opštine našla su se i  predizborna obećanja, poput izgradnje škole u Igalu, ukidanja putarine na putu ka Trebinju, otvaranja lokalne televizije, uređenja  škole u Srbini. Janković je naglasio i da  kolektor  nije završen.

Realizovano je 60 odsto izbornih programa članica koalicije, odgovorio je  predsjednik opštine Stevan Katić, uvjeren  da će taj procenat biti veći do kraja mandata. Kolektor je završen,  traju  ispitivanja i pripreme za tehnički prijem, a koleketor će, po riječima Katića, biti pušten u rad do početka sezone. Svemu je dodao ocjenu  da je opština Herceg Novi  najtransparentnija u CG.

 

Brojne odluke od značaja za  grad usporava dugo čekanje  na saglasnosti resornih ministarstva, rekao je Katić.  Procedura nabavke opreme za buduću televiziju je u toku i uskoro će krenuti eksperimentalni program. Katić je podsjetio da je gradnja škole u Igalu u nadležnosti Vlade, da je opština definisala prostor, ali iz Ministarstva prosvjete nema odgovora na predložene lokacije. Nesaradnja sa Herceg Novim  koči i ukidanje putarine. Katić je podsjetio da su predložili Vladi da preuzme isplatu oko 5 miliona obaveza koje opština ima prema koncesionaru i da preuzmu put a na naplatnoj rampi otvore granični prelaz.

-Imam  utisak da smo zaboravljeni od svih. I za školu u Srbini sam dva puta pisao i tražio Minsitarstvu rješenje, ali nema odgvora. Ruševna je palata Burovina, koja je vraćena Muzičkoj školi, tražili smo da se vrati opštini. Od kada je iz nje izašlo HP ona je prepuštena daljem propadanju, na žalost na naše dopise nema reakcije – naveo je Katić.

Diskutujući o izvještaju o realizaciji prošlogodišnje turističke sezone sa Anketom turista Nevena Keković (DPS) je pitala šta je cilj ankete o kojoj odbornici raspravljaju u maju, ističući da se ponavljaju iste greške kao lani.

Ona je ukazala da se mali broj turista informisao o destinaciji putem brošura, svega 9 odsto i komentarisala da je dijeljenje flajera i propagandnog materijala na sajmaovima očigledno neefikasan model promocije na koji se troši mnogo para a koji ne donosi adekvatne rezultate.

-Jedini način da produžimo sezonu je da se prestanemo vrtiti oko jula i avgusta, jer ako nam se cijela ekonomija bazira na ta dva mjeseca, to nije dobro–kazala je između ostalog Keković i predložila da se sa anketiranjem gostiju počne u maju ili da se ona uopšte ne sprovodi.  Kazala je i da je indikativno da u anketi nije bilo primjedbi na čistoću grada iako su problemi prošlog ljeta bili evidentni, kao i da zabrinjava podatak iz ankete da su turisti ukazali na skupoću i ležaljki, parkinga, hrane, smještaja, boravišne takse koja je sada dodatno povećana, pa je upitala koja je to ciljna grupa gostiju koja dolazi na ljetovanje u Herceg Novi.

Slične primjedbe  imao je  i Zoran Kovačević i dodao da bi anketa trebalo da se sprovodi i u zaleđu grada. 

Po ocjeni Jovana Subotića iz Novske liste, prošlogodišnja sezona je prva prava koju je aktuelna vlast spremala samostalno i smatra da je ona bila veoma uspješna, te da su građani uspjeli da prihoduju. Po njegovom mišljenju i kada sezona bude trajala 12 mjeseci, akcenat će morati stavljati na jul i avgust. 

Odbornici su  usvojili i predlog rješenja o imenovanju članova odbora direktora Komunalno stambenog preduzeća i savjeta JUK Herceg Fest a glasovima vladajuće koalicije Dragana Stanišić iz SNPa je izabrana za potpredsjednicu Skupštine opštine.

Sa dnevnog reda su povučeni predlozi odluka o donošenju Programa privremenih objekata na teritoriji hercegnovske opštine za period 2019- 2023. i o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com