Društvo

ZAVRŠEN KONKURS “NAŠA MILA BOKO” – UČENICI SLIKALI I PISALI O BAJKAMA

Dodjelom nagrada najuspješnijim učesnicima, večeras je u foajeu Dvorane Park, završen tradicionalni likovno – literarni konkurs “Naša mila Boko”. Interesovanje učenika je i ovog puta bilo veliko pa je likovne radove poslalo 100 đaka iz osnovnih škola u Boki, dok se u literarnom dijelu predstavilo 49 učenika iz novskih osnovnih škola.

Idejni tvorac likovnog konkursa, koji baštini tradiciju 25 godina postojanja, je galerista, filatelista i pomorski kapetan Tomo Katurić. On je dodijelio nagrade za najbolja tri likovna rada u iznosu od po 100 američkih dolara, kao i slikarski pribor učeniku čiji rad je odabran  za najbolje idejno rješenje, uz knjigu koju poklanja JUK Herceg fest – “Skiciranje, crtanje i slikanje”.

Tema likovnog konkursa je bila “Bajke mog djetinjstva”, a stručni žiri su činili: Anita Šimić i Vojislav Kilibarda-magistri likovnih umjetnosti i gdin. Tomo Katurić. Prema njihovoj odluci nagrađeni su Dušan Vujičić, učenik VI razreda OŠ “Orjenski bataljon” (mentor prof. Ćorović Aleksandra), Polina Manina, učenica VIII razreda, iz OŠ “Ilija Kišić” (mentor prof. Suzana Vuksanović) i Boško Matović, učenik I razreda OŠ “Dašo Pavičić” (mentor učiteljica Marica Bijelić).

Pohvalu za idejno rješenje rada dobila je učenica VIII razreda OŠ “Milan Vuković”, Ana Gubert (mentor prof. Mila Mračević).

Polina Manina nam objašnjava da rad predstavlja njeno viđenje Crvenkapice jer joj je to omiljena priča.

-Osim glavnog lika Crvenkape, u pozadini je sivi vuk, a crtala sam markerima. Stvarno sam se trudila i mogu vam reći da sam uložila svoje srce dok sam stvarala. Zadovoljna sam kako je rad ispao, kratko je prokomentarisala.

Najmlađi nagrađeni je Boško Matović, koji je tek prvi razred, ali je već uspio da svojim radom privuče pažnju žirija.

-Nacrtao sam brodić, zlatnu ribicu, ribara, kuću, sunce oblak i more. Mnogo volim da crtam, a najviše bajke i more. Volim i da čitam bajke, kazao nam je zadovoljno Boško.

Žiri je pohvalio i nagradio knjigom “Akrilik slikanje” učenice Teodoru Barbić, V razred OŠ “Branko Brinić” iz Radovića i Aleksandru Jovanović, IX razred OŠ “Milan Vuković”.

Literate su pisale na temu “Bajke u mom svijetu”, a najbolje je nagradila Javna ustanova kulture Herceg fest uz podršku Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, tabletom za prvonagrađeni rad i bluetooth zvučnicima za drugonagrađeni rad.

Stručni žiri u kojem su bili Olivera Doklestić-književnica, Špiro Živković-književnik i Ljubomir Ljubisavljević-profesor književnosti odlučili su da je najbolji, u nižoj kategoriji ( do 6. razreda) rad Sergeja Dragovića, učenika  VI razreda OŠ “Dašo Pavičić” (mentor prof. Sandra Seferović), dok je druga nagrada pripala Sofiji Vuičić, učenici VI razreda OŠ “Ilija Kišić” (mentor prof. Tamara Komar).

Prvo mjesto u kategoriji viši razredi (do 9. razreda), osvojila je Ksenija Filipović, učenica VIII razreda OŠ “Ilija Kišić” (mentor prof. Tamara Komar), dok je drugonagrađeni rad Ane Brajković, učenice VIII razreda OŠ “Ilija Kišić” (mentor prof. Tamara Komar).

Ovo joj nije prva nagrada, ali je i večeras bila veoma uzbuđena zbog novog uspjeha, kazala je Ksenija Filipović

-Divno se osjećam i zaista nije mala stvar osvojiti prvo mjesto na ovakvom konkursu. Ljudi treba da vjeruju u bajke. Svaka od njih ima pouku i srećan kraj. Ja volim da ih čitam i mnogo volim da pišem, prokometarisala je Ksenija, učenica OŠ “Ilija Kišić”.

Javna ustanova kulture Herceg fest uz podršku Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi je nagradila i profesore učenika koja su osvojila prva mjesta na konkursu.

Nema Komentara

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com