IzdvojenoKultura

ZAVRŠEN 32. FFHN – MFF: ZAHVALNOST MILENE DRAVIĆ I FESTIVAL KAO FILMSKA RAPSODIJA

Na Kanli kuli je sinoć dodjelom nagrada  pa potom  projekcijom filma „Kradljivci“, japanskog reditelja Hirokazu Koreda, završen  32. Filmski festival-Montenegro film festival.

Podsjetićemo, žiri glavne selekcije  dugometražnog igranog filma  grand Prix – Zlatnu mimozu za najbolji film dodijelio je  filmu  “Sažaljenje”, Babisa Makridisa, dok je  zlatnu mimozu za režiju zaslužila  Keren Ben Rafael za film  “Djevice”.

FEDEORA žiri odlučio je  da njihovu nagradu zaslužuje film Comic Sans, reditelja  Nevia Marasovića. Žiri dokumentarne selekcije  gran pri „Zlatnu  mimozu“ dodelio je  filmu  „Isti“, Dejana Petrovića. U selekciji  studentskog filma nagrađen je film  “Doma za Božić”  Tomislava Đurineca. Nagradu publike zaslužio je film “Zlogonje”.

Sinoć su publiku na Kanli kuli pozdravili direktorica Herceg festa Gordana Porobić Krcunović i poslovni direktor Zoran Živković.

Direktorica Herceg festa Gordana Porobić Krcunović je  istakla da sudeći po mislima i osjećanjima koje su u nama proizvele ovogodišnje filmske priče 32. Filmski festival Herceg Novi-Montenegro film festival je bilo uspješan i  utoliko se ova filmska rapsodija mora nastaviti.

-Filmski festival u organizacionom smislu je najzahtjevniji i najkompleksniji festival koji organizuje JUK Herceg fest. Pored obaveze da se zahvalimo Ministarstvu kulture i Opštini Herceg Novi u publici, posebnu zahvalnost dugujemo produkcionom timu festivala koji je proteklih dana obavljao onaj nevidljivi, ali najkompleksniji dio posla: Špiro Živković, Neno Vučetić, Olga Vukmirović, Nikola Koprivica, Branka Knežević, Jelena Šoškić, Iva Kasalica, Vojo Kilibarda, Helena Tošić, Miro Minić, Vitka Vujnović, Ernesto Kolarić, Dario Čupić, Tanja Llić Lekić, Tanja Bošnjak, Filip Subotić, Vjera Baćović, Slavica Simović, Igor Seferović, Miroslav Bisenić, Bojan Cicak, Zoran Kujačić, Mloš Zečević, Aleksandar Živković, Ivona Prskalo, Gordana Vuković. Volonteri: Milena Pejanović, Asja Šašić i Dmitar Janjušević. Dogodine, na istom mjestu. Sa novim filmskim pričama koje bude ono najbolje u nama, poruzčila je Krcunović.

Poslovni direktor Festivala Zoran Živković zahvalio je svima učenicima festivala, a posebno publici:

-Zahvaljujem se svim učesnicima Festivala, Savjetu Festivala na predanom radu, programskoj direktorici  Jelni Mišeljić, selektorima na dobrom izboru filmova. Žiriju na objektivnom sudu i publici koja voli ovaj festival.

Vidimo se sledeće godine u isto vrijeme!

MILENA DRAVIĆ: HVALA HERCEGNOVSKOM FESTIVALU 

Milena Dravić trebalo je  da otvori ovogodišnji Filmski frestival. Iz zdravstvenih razloga bila je spriječena da bude na Kanli kuli, ali bila je u Herceg Novom, gradu koji voli,  i kratko  za Radio Herceg Novi ipak  prokomentarisala ovu filmskui svetkovinu.

-Ja sam, ne znam tačno po koji put,   došla na HFF. Dolazila sam i ranijih godina, i sa filmovima i kao učesnik, da otvorim HFF, bilo da sam bila sama bilo da sam to činila sa mojim suprugom Draganom Nikolićem. Sećam se jedne  godine kada je  bilo strašno bogato to otvaranje, bio je napravljen čitav program, maltene da je bila napravljena i predstava pre nego što će početi filmovi. Srećna sam što sam opet tu i  što sam dobila nagradu koja nosi ime gospodina Milana Žmukića, direktora Centar filma sa kojim sam se  dugo godina družila, znala. On je podržavao nas glumce, voleo nas, tako da ova nagrada jako lepo  izgleda. Hvala Hercegnovskom festivalu što su odlučili da mi je dodele, rekla je Milena.

A koliko je njoj bilo važno da bude u herceg Novi  potvrđuje podatkom da je u grad stigla  dva, tri dana ranije kako bi se  pripremila da bude opuštena, da bude najbolje moguće  raspoložena i u razgovoru sa publikom i novinarima.

-Ali,  desilo se što se desilo. Dobila sam opstrukciju pluća, pa je to bilo nemoguće da budem na Kanli kuli.  Za mene i za moju zdravstvenu situaciju ovakvo vreme  ne odgovara, ali je gospođa Tanja Nježić vaša koleginica i naš veliki novinar i sve najveće za mene, pročitala moju poruku. Ja sam je zamolila da umesto mene pročita tekst i obrati se publici i otvori FF što je ona učinila na najbolji mogući način. Da je  i publika  prosto bila oduševljena,  videla  sam na snimcima  u bolesničkoj sobi. Opet me je publika  razumela i sve   su  shvatili i još mi  poslali pozdrav da što pre ozdravim, na čemu sam beskrajno zahvalna, ispričala nam je Milena Dravić, pružajući i ovako pdoršku kinematografiji i hercegnovskom frilmskom festivalu.

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com