DruštvoIzdvojeno

ZAPOSLENI U BOLNICI U MELJINAMA NAJAVLJUJU ŠTRAJK UPOZORENJA

Samo tokom današnjeg prijepodneva rođene su četiri bebe u novskom porodilištu u bolnici u Meljinama, dva dječaka i dvije djevojčice. Pored radosti koje ovakvi događaji donose, svakodnevne borbe za ljudske živote na drugim odjeljenjima, velike požrtvovanosti kompletnog medicinskog osoblja, postoji i ona druga, teža strana, a to su uslovi u kojima funkcioniše ova zdravstvena ustanova. Radnici Opšte bolnice Meljine pripremaju štrajk upozorenja kako bi ukazali Ministarstvu zdravlja i Vladi da rješenje za bolnicu mora da se nađe prije okončanja sudskog spora sa Atlas grupom, jer uz ovakav način rada i finansiranje ne mogu dočekati  kraj sudskog spora.

Dr Slobodan Bulatović, načelnik Ginekološko–akušerskog odeljenja kaže za Radio Herceg Novi da su tražili sastanak sa premijerom Duškom Markovićem, koji još nije zakazan i hitan sastanak sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem kako bi pojasnili situaciju i ukazali na teško funkcionisanje ustanove u poslednjih nekoliko godina.

-Nikome nećemo uskratiti medicinsku pomoć, već planiramo samo štrajk upozorenja. Ovo prije svega radimo zbog građana koji imaju ustavno pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu koja im je dostupna u njihovom gradu ali i zbog turizma. Mi kao kolektiv ne možemo se pozivati da nas kao zaposlene neko sačuvaju, svakodnevno ljudi ostaju bez posla. Zatvaranje bolnice odrazilo bi se veoma negativno i na građane i na turizam i na ukupni imidž grada, kazao je Bulatović.

Uprkos veoma otežanim uslovima, zaposleni kojima plate kasne pet mjeseci, nastoje da pacijenti ne osjete sa kakvim se problemima suočavaju. Na Ginekološko –akušerskom odeljenju rade normalno, imaju dovoljno materijala i medicinskih sredstava, dovoljan broj sestara i babica, kaže dr Bulatović.

Suština je da mi radimo tako da pacijenti ne osjećaju problem sa kojima se suočava bolnica. Trenutno su na odjeljenju četiri porodilje i četiri pacijentkinje koje su na ginekološkom odjeljenju i održavaju trudnoću.

Na naše pitanje da li je tačno da i on razmišlja o odlasku, kategorično odgovara da “dok bolnica radi o tome ne razmišlja te da se nada da će nadležni uvidjeti značaj opstanka ove ustanove”.

Svi građani Herceg Novog izdvajaju od svojih zarada u Fond zdravsta ali po mišljenju dr Bulatovića, jako malo novca se vraća i svi drugi gradovi su bolje pokriveni na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Smatra da u Fondu zdravsta trebaju da imaju novca jednako za svaki grad u odnosu na broj stanovnika.

Ugovor je 2016. godine proširen te pacijenti imaju pravo da sa uputom dođu na liječenje ginekoloških oboljenja i obavljanja operacija kada je riječ o ginekološko –akušerskom odeljenju kao i na opreacije na hirurškom odeljenju koje nisu hitne, poput opreacije žučne kese, slijepog crijeva i slično.

On ukazuje i na još jedan problem koji dodatno otežava već dovoljno tešku situaciju, a to je činjenica da iz hercegnovskog  Doma zdravlja ne šalju pacijente u bolnicu Meljine već u Kotor.

-Svaki pacijent ima pravo da se liječi a ljekar ima obavezu da ga obavijesti gdje može, kazao je dr Bulatović.

Važnost postojanja Bolnice u Meljinama mjeri se svakim novim životom rođenim u porodilištu i svakim spašenim, mjeri se i entuzijazmom i profesionalnošću medicinskog osoblja, mjeri se i velikom sigurnošću da ćemo, kada je hitno i kada vrijeme izmiče, stići u pravom trenutku da nam oni pomognu. Da li ćemo kao društvo, kao država, kao grad i kao Novljani uspjeti da je sačuvamo, ostaje da se vidi. Do tada naša podrška zaposlenima u Bolnici u Meljinama.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com