Društvo

ZAPOSLENI BOLNICE MELJINE NE VIDE BUDUĆNOST USTANOVE U OKVIRU ATLAS GRUPE

Zaposleni u Opštoj bolnici Meljine nastavili su i danas protest polučasovnim okupljanjem ispred Centra za rehabilitaciju zahtjevajući što hitnije rješavanje statusa ustanove i njeno uključivanje u sistem javnog zdravstva. Reagovali su i na jučerašnje saopštenje Atlas grupe.

Slavica Drobnjak, predsjednica Sindikalne organizacije navodi da se zaposlenima duguju četiri plate: za mart, april, maj i jun i da je posljednja zarada, za februar, isplaćena početkom jula. U maju nisu primili nikakvu zaradu.

-Kakav kredibilitet ima Atlas grupa da se na takav način bavi našim platama, kada se zna da se zarade zaposlenima isplaćuju zahvaljujući uplatama Fonda zdravstva koji je sa Bolnicom sklopio ugovor  o pružanju zdravstvenih usluga osiguranicima Fonda- ističe Drobnjak.

Napominje da im se  od 2013. godine smanjuju plate koje su bile zagaranovane kolektivnim ugovorom, sačinjenim kada je Bolnicu preuzela Atlas grupa.

-Kada je u martu 2016. godine, istekao stari, i trebalo usvojiti novi kolektivni ugovor na predlog Sindikata i Odbora direktora Bolnice, on nije potpisan. Odbor direktora ne funkcioniše , što takođe govori koliko Atlas grupa vodi računa o Bolnici Meljine i zaposlenima. O tome svjedoči i kadrovska politika, jer dio ljekara specijalista i drugog medicinskog osoblja posljednjih godina napuštaju našu ustanovu, a novog.značajnijeg zapošljavanja nema. O brizi za zaposlene govori i podatak da već dvije godine nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje – navodi Drobnjak.

Na tvrdnje Atlas grupe da su platili  25 miliona eura za objekte i zemljište i da su do sada kroz investicije i održavanje redovnog funkcionisanja bolnice uložili preko 32 miliona eura, Drobnjak kaže da zaposleni, a to misli i za građane,  ne vide u šta je to uloženo s obzirom da su objekti dotrajali, te da nije bilo značajnijih ulaganja ni u opremu.

Drobnjak je poručila da zaposleni žele da nastave da rade u Bolnici Meljine o čemu svjedoči i njihova posvećenost poslu za šta dobijaju pohvale od pacijenata i građana Herceg Novog, ali i da budućnost Bolnice ne vide u okrilju Atlas grupe, već u sistemu javnog zdravstva Crne Gore.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com