Društvo

ZAMUĆENO MORE U KUMBORSKOM TJESNACU

Današnje nevrijeme pokazalo je  i prve vidljive poljedice nasipanja zemlje u kumborskom tjesnacu koje traje već nekoliko mjeseci – more je danas  zamućeno, kao da se Amazon uliva u Boku, komentarisali su mještani.

Podsjetićemo, prema njihovim riječima već tri mjeseca  brod koji izlazi sa gradilišta Portonovog  na sred kanala  istovara zemlju, pijesak i mulj, više puta dnevno.   Odnedavno, sa gradilišta novog turističkog kompleksa nadomak Portonovog, uz more peru i miksere.  Riječ je o najužem dijelu bokokotorskog zaliva poslije Veriga. Iz Azmonta  koji je investitor izgradnje  Portonovog  kažu da  radove “izvode u sklopu uređenja obale po izdatom odobrenju“ dodaju da se  pridržavaju  svih  zakonskih propisa i slijede  preporuke iz elaborata koji je dobio  saglasnost nadležnih organa. Prema riječima nadležnih  „ovaj rad sve vrijeme je redovno kontrolisan“.

Premda nije bio obaviješten o ovim radovima  niti je znao o kojoj količini zemlje je riječ  dr Ljubo Radojičić,  koji je doktorirao  na prirodnim i ljekovitim faktorima primorja Crne Gore objasnio je da  svako nasipanje zemlje u more  izaziva promjene na lokalnom ekosistemu jer  nasuti materijal ostaje za  sva vremena na morskom dnu. On uništava  ekosistem, mijenja  vizure obale i  smanjuje akvatorijum. Nasuta zemlja  zbog aktivnosti mora, valova i brzih strujanja, izaziva  zamućenje kakvo je u  kumborskom tjesnacu vidljivo danas. Ono potom  izvjesno  negativno utiče  prvo na biljke  jer smanjuje količinu  svjetlosti koja je  potrebna  za fotosintezu.

Možda još ima prostora da nasipanje zemlje u Kumborskom tjesnacu bude više i strožije kontrolisano.

3 0 komentara

  1. treba kazniti izvodjace radova , vidjelo se ciji mikser je prao beton u more , a zna se i ciji je brod sto izbaciva zemlju u more.
    Nego nemamo predsjednika mjesne zajednice pa se nemamo kome zaliti

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com