DruštvoIzdvojeno

ŽALBA OBUSTAVILA PROCEDURU ZA IZRADU GLAVNOG PROJEKTA SANACIJE KLIZIŠTA ŠIREG PODRUČJA KANLI KULE

Institut za građevinarstvo iz Podgorice uložio je žalbu na odluku Direkcije javnih radova o izboru firme Geotehnika Montenegro iz Nikšića za najboljeg ponuđača za izradu glavnog projekta sanacije klizišta šireg područja Kanli kule.

Na javni poziv Direkcije javnih  radova, koji je raspisan  6. juna,  pristigle su tri ponude. Za taj posao javile su se podgoričke firme  Civil engineer i  Institut za građevinarstvo kao  i Geotehnika Montenegro iz Nikšića.

Kako su nam saopštili iz Direkcije nakon sprovedene procedure  otvaranja i pregleda, ocjene i vrednovanja ponuda Direkcija javnih radova donijela odluku o izboru izvođača radova, a kao najpovoljniji ponuđač izabrano je preduzeće Geotehnika Montenegro.

-Protiv odluke o izboru najpovoljnije ponude, u zakonom propisanom roku, uložena je žalba od strane ponuđača  Institut za građevinarstvo, koja je  prekinula sve dalje aktivnosti naručioca u postupku javne nabavke, do donošenja odluke po žalbi –navedeno je iz Direkcije javnih radova.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 300.000 eura , a rok 11 mjeseci od dana zaključivanja ugovora.

Podsjećamo prije godinu i po urađeni su istražni radovi kojim je utvrđeno da su oštećenja na tvrđavi nastala uslijed klizanja tla – padine od magistrale do Trga Belavista u Starom gradu.

Kako nam je ranije kazao prof. dr Duško Lučić iz Instituta za građevinarstvo koji je bio u stručnom timu, da bi se sanirala tvrđava neophodno je završiti sanaciju klizišta, što podrazumjeva  geološka istraživanja i izradu projekta sanacije.

-Provjerili smo postojeće stanje, ne računajući klizište i njegovo moguće aktiviranje. Obavljena je analiza konstrukcije Kanli kule na osnovu čega smo dokazali da je potpuno nestabilna. Projekat koji smo mi započeli ne može da se završi jer cijelo brdo klizi. Sama rekonstrukcija Kanli kuli ne znači ništa bez sanacije terena jer bi se vrlo brzo pojavile nove pukotine. Nakon sanacije klizišta potrebno je godinu i po dana hidrološki pratiti taj teren i tek onda ukoliko nema promjena početi sanaciju tvrđave. To je postupak koji će sigurno trajati nekoliko godina – kazao je ranije Lučić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com