DruštvoIzdvojeno

ZA SREDNJE STRUČNE ŠKOLE 16 NOVIH PROGRAMA I PREKO 600 STIPENDIJA

Počinje ovogodišnja kampanja “Stručno je ključno”, za narednu školsku godinu urađeno je čak 16 novih, modularizovanih programa za srednje stručne škole, biće dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja u ovim školama, a naredne školske godine očekuje se i preko 800 učenika u dualnom obrazovanju, istakao je ministar prosvjete dr Damir Šehović na jučerašnjoj konferenciji povodom početka kampanje.

Na konferenciji su govorili i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković i direktorica Srednje mješovite škole “Mladost” iz Tivta Jovanka Vujačić. Kako je ministar saopštio, očekuje se da naredne školske godine u srednje stručne škole stigne oprema vrijedna 2,5 miliona eura, ali i da srednja stručna škola u Golubovcima počne sa radom u septembru. Konkurs za upis u srednje škole biće objavljen nakon 20. maja, saopšteno je iz PR službe Ministarstva prosvjete.

Na Konferenciji je istaknuto da su za tri školske godine urađena ukupno 42 nova, modularizovana programa za srednje stručne škole. Oni uključuju potpuno novi koncept nastave, rade se sa poslodavcima, a podrazumijevaju i da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju, čime se smanjuju tzv. osipnici iz sistema obrazovanja i omogućava tržištu da u svakom momentu zna kojim kvalifikacijama i znanjima neko raspolaže.

Neki od novih, modularizovanih obrazovnih programa za narednu školsku godinu su: Operater hemijskih procesa i ispitivanja; Tehničar hemijsko-faramceutskih procesa i ispitivanja; Tehničar za logistiku, špediciju i carinu; Muzički izvođač koji sadrži module za 18 instrumenata; Muzički saradnik; Poslastičar; Pekar; Veterinarski tehničar; Kozmetički tehničar i dr.

Ministar Šehović je o dualnom sistemu obrazovanja, koji podrazumijeva paralelno učenje u školi i obuku kod poslodavca, rekao da se u školskoj 2017/2018. godini po ovom obliku obrazovalo se 280 učenika kod oko 100 poslodavaca, u 12 opština i 18 škola.

U ovoj, školskoj 2018/2019. godini uključeno je skoro 580 učenika kod skoro 250 poslodavaca, u 18 opština i 26 škola. Očekuje se da u narednoj, 2019/20 školskoj godini, bude uključeno novih 250 učenika, odnosno ukupno da u dualno obrazovanje bude uključeno preko 800 učenika kod minimum 250 poslodavaca, u 19 opština i 28 škola. I, niti jednu primjedbu nijesmo imali.“

Naglašeno je i da je za predstojeću školsku godinu planirano da se dodijeli okvirno između 600 i 700 stipendija za one učenike koji se opredijele za neko od deficitarnih zanimanja srednjih stručnih škola. Konkurs za dodjelu stipendija biće objavljen kada i konkurs za upis u prvi razred srednjih škola, a predaja dokumentacije za stipendije biće krajem juna, kada bude jasna situacija sa formiranjem odjeljenja.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola je u globalu pripremljen, biće objavljen poslije 20. maja, a predaja dokumentacije biće u drugoj polovini juna. I ove godine u toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis, upisna komisija je dužna da svakog dana objavi na oglasnoj table škole ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata u cilju njihovog informisanja o mjestu na rang listi.

Ovogodišnja kampanja “Stručno je ključno – zaposli se, zaradi i sebe izgradi” će podrazumijevati ne samo izradu spota, već i javne poruke nekih od uspješnih ljudi koji su završli stručne škole ili su uspješni u nekoj od oblasti koje se izučavaju u srednjim stručnim školama. Planirano je nekoliko velikih događaja na kojima će se osnovci moći upoznati sa ponudom srednjih stručnih škola, a prvi će se održati sutra (11.5.), na Trgu u Podgorici.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com