DruštvoIzdvojeno

ZA SANACIJU URUŠENOG DIJELA PUTA OPŠTINA MORA DA OBEZBJEDI OKO 180 000 EURA

Rekonstrukcija  urušenog dijela puta Ratiševina – Mojdež poćeče kada  Opština obezbjedi novac jer je vrijednost radova prema završenom glavnom projektu oko 180.000 eura.

Sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Aleksandar Kovačević kaže da će tender za izvođača radova biti raspisan po obezbjeđivanju sredstava a da se trenutno rade interventne mjere kako ne bi dolazilo do daljeg obrušavanja  te dionice.

-Projekat koji je radio Institut za građevinarstvo iz Podgorice je završen,  definisan je iznos novca,  oko 180 000 eura. S obzirom da u ovom trenutku nemamo finansijske mogućnosti radimo samo interventne mjere, drenažu kanala kako bi voda mogla da otiče, da ne bi dolazilo do novog obrušavanja – kazao je Kovačević.

Projekat rekonstrukcije zahtjeva šipovanje terena, što povećava predračunsku vrijednost  u odnosu na ranije procjene.

Radovi na sanaciji puta Ratiševina – Mojdež  u dužini od oko 1.000 metara koji su završeni u ljeto 2017. koštali su opštinu 550.000 eura.  Prve  pukotine na toj dionici, pojavile su se već krajem prošle godine,  a početkom ove put je počeo da tone. Radove je lani izvodila firma „Krušo“ iz Herceg Novog.

Reviziju glavnog projekta, na zahtjev Opštine, uradio je Institut za građevinarstvo  a u njihovom izvještaju koji je dostavljen u junu je navedeno  da su propusti u pripremi projekta, konkretno u projektnoj dokumentaciji u dijelu koji se odnosi na loše rješavanje pitanja odvođenja površinskih i podzemnih voda, bili glavni uzrok kasnijih deformacija, cijepanja i klizanja cjelokupne kolovozne konstrukcije dijela puta.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je ranije kazao da će preispitati odgovornost ovlašćenih osoba koje su donijele odluku da se uđe u realizaciju rekonstrukcije puta, iako za to nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi, odnosno,  na osnovu dokumentacije koja nije bila u skladu sa tada važećim propisima.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com