Društvo

ZA BOGOJAVLJENSKIM KRSTOM NA ŠKVERU PLIVAO REKORDAN BROJ UČESNIKA

Povodom praznika Bogojavljenja, na Škveru je održano nagradno plivanje za bogojavljenskim krstom, u organizaciji crkvenih opština Herceg Novi i VK „Jadran veterani. Prvi do časnog krsta doplivali su Nikola Radonić i Igor Baltić.

Radoniću je ovo druga pobjeda, a Baltić je prvi put učestvovao u plivanju.Ove godine bio je rekordan broj plivača 68. Najmlađi učesnik bio je Đorđe Vasiljević 2008 godište, a najstarija Ruskinja Laura Fedorova.

Pobjednici su dobili zlatnike, a najmlađi i nastraiji učesnik srebrne medalje. U plivanju je učestvovao i pravoslavac Faribors Farid iz Irana.

Protojerej stavrofor Radomir Nikčvić u besjedi  istakao je značaj i ulogu Herceg Novog u stvarnju vjere jer je imao svete pretke i danas sa ovim litijama dokazuje riješenost da brani svetinje:

-Pokazujemo da smo dostojni svojih predaka i da ćemo sve ono što su nam oni dali kao sveto mi u našem vremenu sačuvati. Ovaj grad je po svemu osobit i neka se ne čude moćnici što ne damo svetinje i što protestvujemo. Nemamo mi kao narod , pogotovo ovdje u Boki nijedan razlog da ne volimo Crnu Goru, jer volimo Boku i našu Crnu Goru.

Da naši preci nisu voljeli Crnu Goru , nikada Crna Gora ne bi dobila Boku. Danas imamo neke koji nas optužuju da smo remetilački faktor, da smo opasnost za državu i za Grupu 88 , da li je taj broj slučajan, ne znam.

Mnogi od vas znaju da je poslije 1945. fašistička omladina koja je ostala vijerna Hitleru pošto nije smjela da veličaju njegovu slavu onda su sebe numerisali broj 88. Osmo slovo abecede je H, pa to ispada HH. Mnogo sličnosti ima sa onima iz Srbije, koji se mješaju u naše poslove. Mi im poručujemo da se drže svog Beograda i nas da ostave da mi kao jedna porodica CG I Boka riješimo problem koji imamo samo sa jednim čovjekom. Taj jedan čovjek hoće da nam pravi novi identitet , a mi to ne damo. Moraće da nam uzmu živote ako misle da nam uzmu manastir Savinu, crkvu Svetoga Save, sabornu crkvu 92 hrama u Herceg Novom,  a da ne govorimo koliko ih ima u Boki.  Boka je primjer i šireći svoju kulturu, mediteransku dušu, ljubav prema domaćem i strancu ona nas je oplemenila, šta bi bila CG bez Boke?, pitao je Nikčević.

Plivanju na Škveru, prethodile su svete liturgije u hramovima na Toploj i Belavisti, osvećenje vode i protesne litije iz obje crkve. Prisustvovali su predsjednik opštine Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Konjević sa saradnicima.

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com