Ekonomija

VUKASOVIĆ: MANJINSKI AKCIONARI MOGU UTICATI NA POSLOVNU ORIJENTACIJU INSTITUTA IGALO

Tender za prodaju 56, 48 odsto akcijskog kapitala Instituta “Dr Simo Milošević” se zatvara 14. januara iduće godine, a do sada je prema nezvaničnim informacijama stigla jedna ponuda.

U susret privatizaciji, Udruženje akcionara zaposlenih i bivših zaposlenih nastoji  da ojača  svoje aktivnosti kako bi nakon eventualne prodaje uzeli učešće u upravljanju Institutom  u onoj mjeri koliki je njihov vlasnički udio  ali i  uticali da ta ustanova zadrži osnovnu djelatnost.

Predsjednik Udruženja  Zlatibor Vukasović  kaže da udruženje okuplja oko 300 akcionara i da je njihov vlasnički udio nešto malo više od 12 odsto.

-Mi ne možemo uticati na to da li će se nečiji udio u vlasništvu prodati ili ne ali kao Udruženje možemo da se suprotstavimo evenutualnoj promjeni djelatnosti Instituta.  Naš je stav da treba da se  zadrži dugogodišnja medicinska i poslovna orijentacija Instituta koja je dosta doprinijela razvoju ovog kraja, te da se Institut vrati na staze stare slave -rekao je Vukasović.

Kako ističe, UO Udruženja nastoji da ukaže članovima da je najvažnije jačanje Instituta u privrednom smislu, te da će samo tako i njihove akcije vrijediti više.

-Mnogi  akcionari usmjereni su na prodaju svojih akcija i misle da mi možemo kao Udruženje povećati vrijednost dionica. To je pitanje tržišta, pitanje ponude i potražnje i zato stalno skrećemo pažnju na te stvari. Iza nas stoji 300 ljudi,  suvlasnika i  sa 12 odsto udjela u vlasništvu možemo da utičemo na poslovnu orijentaciju Instituta. Drugih ambicija nemamo -rekao je Vukasović.

Tender koji je raspisan u oktobru peti je po redu za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala. Od ponuđača će se između ostalog očekivati da ispuni uslov da ponuda ne može biti niža od 10 miliona eura za akcije i da ima vrijednost investicionog programa od pet miliona eura za medicinsku opremu i 20 miliona rekonstrukciju i adaptaciju objekata Instituta.

Krajem avgusta, kompanija Ville Oliva, Žarka Rakčevića, kupila je na berzi 26 odsto akcija Instituta od Vlade Srbije za 2,83 miliona eura. Rakčević je tada najavio da će učestvovati na tenderu za prodaju državnih akcija i to najvjerovatnije u partnerstvu sa nekim stranim investitorom.

Za kupovinu akcijskog kapitala Instituta u državnom vlasništvu interesovanje su kroz pisma namjere iskazali: International Hotel Property Limited – Engleska, Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola, te kineska kompanija Affidea u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com