Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Društvo

VRLODOBRA OCJENA ZA UKUPNU TURISTIČKU PONUDU HERCEG NOVOG

Preliminarni podaci 53. Ankete turista pokazuju da je ukupna opšta ocjena turističke ponude našeg grada 4,05. Anketa je ove godine imala 12 pitanja za razliku od prethodne kada ih je bilo 20, a rađena je  u periodu od 1.jula do 1. septembra na uzorku od 1.253 ispitanika.

Dalibor Vuković, menadžer za razvoj i diverzifikaciju turističkog proizvoda u TO Herceg Novi, gostujući u emisiji U središtu, kazao je da su se u pojediničnim elementima turističke  ponude izdvojili kvalitet smještaja u odnosu na cijenu, koji je ocjenjen sa 4, 22 i kvalitet turističko – ugostiteljskih usluga –  4, 24, što je, po njegovim riječima,  podatak koji  raduje imajući u vidu “visok stepen sezonalnosti naše ponude, veliki broj sezonskih radnika koje je prvenstveno teško obezbjediti i koji teško prihvataju standarde”. Kvalitet manifestacija i kulturno-zabavne ponude grada dobili su ocjenu 3,98, a čistoća plaža, grada i okoline 3, 74.

Vuković navodi i da su turisti  u pismenim žalbama najviše primjedbi imali na veliki broj ležaljki na plažama,  kao i nedostatak kabina za presvlačenje tuševa i korpi za otpatke  ali i  na visoke cijene, nedostatak parking prostora, zatim na izlivanje kanalizacije. Veliki broj primjedbi odnosio se na prezentaciju  kulturno-zabavnih manifestacija, kao i na lošu saobraćajnu infrastrukturu, loše puteve, loš lokalni saobraćaj. Turisti smatraju da ne postoji dovoljno linija ka drugim gradovima u Crnoj Gori, kao ni za Dubrovnik i Trebinje.

-Najviše anketiranih gostiju bilo je iz Srbije(35, 43 odsto) zatim iz BiH (31, 92) Rusije (11, 73) a ostali anketirani gosti uglavnom su iz evropskih zemalja i jedan mali broj iz udaljenih  destinacija.  Na pitanje da li bi ponovo posjetili Herceg Novi 89, 86 je odgovorilo pozitivno, što je značajan rast u odnosu na prošlu godinu kada je tako izjasnilo 60,43 %  ispitanika,  5, 43 je onih koji bi možda opet  posjetili HN i 1, 84 ne bi ponovo došli. Interesantan podatak je da je 30, 89 anketiranih gostiju  bilo smješteno u hotelima. Lani je taj procenat iznosio 24, 33. Bilježi se pad noćenja u privatnom smještaju koji ove godine iznosi 64, 17 odsto- kazao je Vuković .

O Herceg Novom 46,05 odsto  turista se informiše sa interneta, na osnovu preporuke prijatelja 36,47%, od vodiča i turističke literature 6,07, medija 2,87%.

Primarni motiv dolaska, kako su se izjasnili,  za  82, 20 anketiranih su plaža i more,  aktivnosti i izleti 14, 6 %,  istorija i arhitektura 10, 85, hrana i usluga 8, 6 odsto. Među gostima koji su posjetili Herceg Novi ovoga ljeta najviše, 38,79%, su starosne dobi između 35 i 44 godine.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com