DruštvoIzdvojeno

VOLONTERI SVESRDNO POMAŽU AZILU ZA PSE NA DIZDARICI – OD ĆEBADI DO ČIŠĆENJA BOKSOVA

Volonteri Azila za pse u Herceg Novom, vrlo posvećeno, u saradnji sa upravom ovog  dijela hercegnovskog preduzeća  Čistoća, brinu o psima, kojih trenutno ima 120. Za azil su  tokom vikend akcije obezbjedili 200 ćebadi, 400 tableta protiv parazita , ampule, kućicu ,  a onda su dobarno zasukali rukave i očistili boksove u kojima  štenci  borave, zasadili biljke, koje će za godinu izrasti dvoljno da obezbijede prijeko potreban hlad u vrelim danima ljeta.

Slađana Kovačević, predsjednica Volontera hercegnovskog azila, zadovoljna je akcijom, iako kako kaže, uvijek može bolje i više.

– U prvom turnus, obezbijedili smo 200 ćebadi, od kojih smo 120 opredijelili našem azilu, a ostatak podijelili, da kažem privatnim azilima u Nikšiću i Pljevljima, jer je riječ o ljudima koji o svom trošku, na svojim imanjima brinu o napuštenim psima. U ovom drugom turnusu, obezbijedili smo dodatnih 100 ćebadi za Azil na Dizdarici. Od donacija, smo kupili 400 tableta protiv unutrašnjih parazita koje smo dali psima, baš ako i 150 ampula protiv spoljnih parazita. Zasadili smo 6 stabljika paulovnije, biljke, koja za svega godinu dana izraste metar i po, i daje predivan hlad. U azil je stiglo pet novih kućica, a za vikend još jedna, objasnila je Kovačeveć, posljednju akciju Volontera.

Da svaka akcija, bilo da riječ o udomljenju, traženju izgubljenih životinja, prikupljnju pomoći u hrani i drugim potrebama, bude uspješna, brine Jasna Čavić, koja s pažnjom i brigom vodi FB stranicu Beautiful animals.

Kako je naglasila, trude se da vikendom „ daju ruke“ zaposlenima u Azilu, koji opet s druge strane i van svog radnog vremena, nerijetko dođu i rade sa volonterima.

Jasna Žujović, upravnica Azila, istče da se u posljednjih godinu dana mnogo uložilo u ovu oblast rada preduzeća Čistoća, koja se trudi da psi ne oskudijevaju u kuvanoj i suvoj hrani.

Zadovoljna je procentom udomljenih pasa, a to je pet mjesečno, mada smatra da može mnogo bolje.

– U našem Azilu je počela kastracija, sterilizacija i čipovanje. Nijedan pas, ne može biti udomljen bez ove procedure. Dosta smo uložili u ambulantu, nabavili 7 kubika šljunka kao podlogu za pse, a u planu je pravljenje posebnog prostora za pse koji su odmah spremni za udomljavanje. Kako bi smo našim sugrađanima učinili posjetu Azilu prijatnijom, kao i sam proces udomljavanja, naša vrata u te svrhe otvaramo subotom, a dragi gosti, osim što će biti dočekani domaćinski, uz prigodno posluženje, mogu da dobiju sve stručne savjete koje ih zanimaju. Vrlo smo ponosni na to, što je naš Azil, jedini no kill u Crnoj Gori, a vjerujemo i šire, odnosno psi s euspavljuju samo ukoliko su bneizlječivo oboljeli i stari. Za godinu i po dana, uspoaavli smo četiri psa, objasnila je Žujović.

Posebno je istakla odličnu sradnju sa hercegnovskim privrednicima, naročito Panto distribucija-distributivni centar Majstor mesar iz Zelenike, zahvaljujući kojem psi nisu gladni.

Inače, Opština Herceg Novi, iz budžeta  opredjeljuje blizu 70.000 eura za održavanje azila.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com