Društvo

VOLONTERI IZ SAD-A BIĆE PODRŠKA NASTAVI ENGLESKOG JEZIKA U CRNOGORSKIM ŠKOLAMA

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica programa Peace Corps za Albaniju i Crnu Goru,  Kejt M. Beker potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete i Peace Corps-a kojim će od januara 2020. godine volonteri ovog programa, koji podržava Vlada SAD-a, pružati podršku u realizaciji nastave engleskog jezika u crnogorskim školama.

Prvih 12 volontera će doputovati u Crnu Goru 2020. godine i bitiraspoređeni u tri odabrane oblasti u zemlji, na period od dvije godine. Druga grupa od 12 volontera trebalo bi da stigne u Crnu Goru 2021. godine, saopštavaju iz Ministarstva prosvjete.

Ministar Šehović je rekao da se ovaj projekat u potpunosti oslanja na politiku Ministarstva kada je u pitanju izučavanje stranih jezika, te podsjetio da je kroz reformu obrazovanja engleski jezik uveden u vrtiće, kao i da je od školske 2017/2018. godine otpočeo projekat izvođenja dijela nastave na engleskom jeziku u određenim osnovnim školama, a namjera je da se taj broj poveća.

Kejt M. Beker je objasnila da će u učionici, zajedno sa nastavnicima, volonteri učestvovati u kreiranju časova i inovativnih pristupa učenju. Izvan učionice, kako je istakla, oni će voditi ljetnje kampove, sportske turnire i slične aktivnosti čiji je cilj osnaživanje omladine.

Bekerova je rekla da je obišla 11 škola u šest opština u Crnoj Gori i uvjerila se u entuzijazam nastavnog osoblja i učenika za ovakav vid učenja stranog jezika. Ona je zaključila da pored podrške učenju engleskog jezika, ovaj projekat predstavlja i most između naroda SAD-a i Crne Gore.

Šef Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Crnoj Gori Džef Adler rekao je da SAD već nekoliko godina aktivno podržava programe učenja engleskog jezika u Crnoj Gori. On je podsjetio da je Ambasada putem Access programa do sada obezbijedila vannastavne aktivnosti učenja engleskog jezika i kulturne razmjene u Nikšiću, Podgorici i Rožajama. Oko 100 učenika iz tih opština je učestvovalo ili učestvuje u ovom programu. Gospodin Adler je rekao da se nada da će Access program, koji sprovodi Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, biti pokrenut u još jednoj opštini ove godine.

Peace Corps je nepolitička agencija američke Vlade koja je osnovana 1961. od strane tadašnjeg predsjednika Džona F. Kenedija u cilju promovisanja mira i prijateljstva u svijetu. U Crnoj Gori, volonteri će biti fokusirani na doprinos nastavi engleskog jezika i rad sa omladinom.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com