Društvo

VODOVOD HN: U TOKU ISPITIVANJA NEPROPUSNOSTI REZERVOARA

U hercegnovskom Vodovodu u okviru planiranih aktivnosti na detekciji gubitaka na mreži u toku su ispitivanja nepropusnosti rezervoara u sistemu vodosnabdijevanja. Na području opštine ima 19 rezervoara i do sada je ispitano sedam.

Prilikom ispitivanja obustavljaju vodu potrošačima u vremenu od pet sati, kako bi uvidjeli stanje nivoa rezervoara, od ponoći do pet sati ujutro i  na osnovu toga prave analize. Do sada su obavili  ispitivanje rezervoara: Banjski jedan i dva, Gomila, Podi, Bijela, Stanišića dubrava i Sušćepan, kazala je vd direktorica Vodovoda Olivera Doklestić:

– Ispitivanja smo počeli 7. decembra testiranjem rezervoara Banjski jedan i dva i Gomila. U ponoć smo isključili vodu potrošačima i potom je obavljano osmatranje nivoa za narednih pet sati. Pokazalo se da su rezervoari Banjski dva i Gomila u dobrom stanju, dok je Banjski jedan pokazao propusnost . U rezervoaru Podi primjećeno je odstupanje za 10 centimetara i odrađena je zamjena ventila. Potom je odrađen rezervoar Bijela i tu je primjeće pad nivoa od nekih osam centimenara. Po sličnoj metodoliogiji odrađen je i rezervoar Stanišića Dubrava i utvrđen je pad od šest centimenatara, kazala je Doklestić.

Za ocjenu stanja rezervoara mora se obaviti analiza po karaksterističnim parametrima, a to su: lokacijski uslovi, konstrukcija, godina izgradnje, starost materijala , vrijeme ugradnje plovka, stanje unutrašnje opreme,  higijenski uslovi, kvalitet vode, količina vode na izlazu, gubici vode na procurivanju iz rezervoara, dotok, efikasnost rada pumpi,gubitak vode na radu pumpi, djelovanje mikroorganizama i funkcionalna povezanost.

-Ono što smo do sada vidjeli, konkretno za rezervoar Stanišića Dubrava, koji je jedan od najstarijih u sadašnjem sietemu, je da je  u osnovnom građevinskom smislu u veoma lošem stanju. To podrazumjeva da će se vrlo brzo morati pristupi izradi projektne dokumentacije za sanaciju konstruktivnih elemenata, da bi smo obezbjedili da bude u što boljem stanju.  On je srce snabdijevanja vodom potrošača Tople 2 i 3 i moramo povesti veliku brigu o njemu.

U samom sistemu snabdijevanja vodom na području opštine indetifikovan je položaj 121 ventila na mreži, navela je Doklestić.

-Pristupili smo programu sektorskog dijeljenja mreže na manje podsisteme, da bi pri sanaciji kvarova izdvajali što manje sektore i tako što manji broj potrošača ostajao bez vode tokom intervencije, kazala je Doklestić.

Ispitivanja će biti odrađena i na ostalim rezervoarima jer se ovakvim pristupom upotpunjuje program detekcije gubitaka.

-Pokušavamo da napravimo da naša mreža bude što efikasnija. Paralelno sa ovim koliko budu naše fizičke mogućnosti treba da radimo sanacione mjere da bi rezervoari bili što funkcionalniji i da bi se što više približili njihovom najboljem radu, a to je da uopšte nemaju gubitaka, zaključila je Doklestić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com