Društvo

VODOVOD HN: IZGRAĐEN HIDRANTSKI VOD KROZ SAVINSKU DUBRAVU I REKONSTRUISAN KANALIZACIONI KOLEKTOR U LJUTOM POTOKU

„Vodovod i kanalizacija“ je protekle sedmice uradio dogradnju postojeće hidrantske mreže  kroz Savinsku dubravu i rekonstruisao kanalizacioni kolektor u Ljutom potoku.

Hidrantska mreža postavljena je u park šumi na potezu glavnog puta do crkve Svetog Save i groblja. Izgrađeno je 150 metara cjevovoda DN 50 mm sa tri izlivna mjesta, za spoj vatrogasnog crijeva u slučaju gašenja požara. Dugo godina se već govorilo o potrebi dogradnje hidrantskog voda u istočnom dijelu Savinske dubrave, ali se uvijek činilo da je to suviše zahtjevan posao. Na jesen će biti urađen nastavak do proplanka, u krajnjem istočnom dijelu šume, u dužini od nekih dvjestotinak metara. Radove su obavili radnici Vodovoda, a trajali su tri dana, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Preduzeće „Bokić“ izvelo je rekonstrukciju polomljenog kolektora kanalizacije u Ljutom potoku. Iz Vodovoda posjećaju da je  20. novembra, kad je hercegnovsku opštinu zahvatilo veliko nevrijeme i za 24 časa palo oko 230mm/m² kiše, vodeni bujični tok Ljutog potoka  srušio dio kolektora kanalizacije DN 300 mm u dužini od 12m, koji je položen uz desnu obalu potoka, na dnu korita. Saniranju kolektora se pristupilo krajem aprila zbog vremenskih prilika i složenosti pristupa samoj lokaciji.

-Početni dio radova podrazumjevao je izgradnju silazne rampe do samog potoka i spuštanje mehanizacije (bagera). Nakon raščišćavanja i uklanjanja nabačenog materijala pristupilo se kopanju temelja i izradi zagata koji je zaštitio  direktan ulazak vode iz potoka u iskopane temelje pod vodom.U temelje je ugrađeno 16m³ betona MB30 i armiran je u cjelosti AR mrežom Q8, ostavljeno je 60 ankera RA12 za vezu sa budućom tem.pločom. Dubina temelja je od 0,50 do 0,80 cm. Nakon izlivanja tem. ploče debljine 30cm zašalovana su dva ar.bet.zida debljine 30 cm dvostruko armirana sa armirano-betonskom mrežom Q8. Zatim je urađen šaht i postavljen nedostajući dio kolektora DN300 mm. Nakon zasipanja pijeskom izrađena je armirano.betonska ploča, koja je u potpunosti zaštitila kolektor od budućih oštećenja od bujičnih voda. Nakon ovih radova potrebno je sanirati južni potporni zid, koji nosi ulicu „Njegoševu“ i odvojiti i sačuvati kamen koji pripada Vladičinom mostu radi buduće rekonstrukcije i očistiti u potpunosti korito Ljutog potoka od nanosa.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com