EkonomijaIzdvojeno

VLADIMIR ARSIĆ: ZADOVOLJNI SMO OCJENOM TURISTA; PRIHODOVANO 700.000 EURA PO OSNOVU NAPLATE POTRAŽIVANJA

U DOO “Čistoća” Herceg Novi povećali su stepen naplate potraživanja od građana na 70 odsto, intenzivirali su aktivnosti na održavanju čistoće, odvozu otpada, upotpunili su vozni park novim specijalnim vozilom. Turistička sezona je protekla u nastojanjima da se poboljša čistoća grada, što su turisti ocijenili vrlo dobrom ocjenom 4,05 .

Prema riječima direktora “Čistoća” doo Herceg Novi Vladimira Arsića, djelatnost preduzeća je nešto što je najvidljivije u gradu.

-Trudili smo se da dovedemo stanje u red i uspjeli smo. Anketa Turističke organizacije, koja je odrađena na posljednjem uzorku, daleko brojnijem nego što je bila u prethodnom periodu, pokazala je da je čistoća grada na zavidnom nivou, na skali od jedan do pet – dobili smo ocjenu 4.05. Pitao sam predstavnike Turističke organizacije koliko je jasan ovaj reper, je li to bilo zaista mišljenje turista u anketi ili je to bila neka druga forma. Njihov odgovor je da je ocjena apsolutni stav turista, po anketi koja se sprovodila na 11 lokacija turističkih punktova u Herceg Novom. Zadovoljni smo, ali uvijek može bolje. Trudićemo se da “Čistoća” nastavi da radi u kontinuitetu dobro, da građani budu zadovoljni i da oni redovnim izmirivanjem računa, odnosno, plaćanjem naknade za čistoću, doprinesu da ovo preduzeće funkcioniše kako treba, kazao je za Radio Herceg Novi Arsić.

Značajno je povećan stepen naplate potraživanja, što je doprinijelo unapređenju poslovanja  preduzeća.

-U posljednja tri  mjeseca, uz ogromno angažovanje Službe naplate i ostalih pratećih struktura u firmi, imali smo naplatu kakva bi i trebalo da bude, a godinama unazad nije bila. Prihodovali smo daleko veću sumu novca nego ranije. Angažovanjem inkasanata  na terenu i Službe dovelo je da smo od jula, zaključno sa oktobrom prihodovali  700.000 eura, što je za pohvalu, smatra Arsić.

POVOLJNOSTI IZMIRENJA DUGA

Fokusirani su na izmirenje velikih dugovanja i naplatu od privrednih i fizičkih lica.

-Donesena je odluka da građane upoznamo da dug mora da bude izmiren. Sa svima ćemo da razgovaramo i pokušaćemo da sa njima potpišemo Sporazum o izmirenju  duga na rate. Uplatiće prvi dio duga, a ugovornim sporazumom biće omogućeno da preostali dio izmire u ratama. Za pravna lica napravili smo koncept na četiri, a za građane do šest rata. Ovo je najpopularnija mjera koja se sprovodi, oni izmiruju dugovanje na način da svi budemo zadovoljni.  Mislim da troškovi za čistoću nisu veliki, da su cijene niže nego u gradovi u susjedstvu. Skupštinskom odlukom cijene smo povećali za 10 odsto, što je na postojeću cijenu jednog stana od 100 metara kvadratnih,  uvećanje za 60 centi. Smatram da korisnici mogu da ispoštuju jer ovo povećanje i ažurno plaćanje naknada, puno znači za ovo preduzeće, objasnio je Arsić.

Izmireno je oko 850.000 eura dugovanja, a za prilično veliki dug pravnih lica moraće u određenim slučajevima da pokrenu pravnu proceduru za naplatu.

-Smatram da su nakon turističke sezone svi privrednici uspjeli da sumiraju rezultate i naprave participaciju troškova za predstojeći period, da mogu da odgovore na zahtjev,  kako Čistoće tako i ostalih dažbina. Analizom je utvrđeno da hotelski kapaciteti trenutno duguju oko 50.000 eura. Od strane Poreske uprave imali smo određene naznake blokade, odlaska firme u stečaj, ako se ne ispoštuje reprogram duga Čistoće. Zaposleni  znaju svoju odgovornost i težinu situacije i shodno tome su poboljšali odnos prema poslu i angažovali se maksimalno. Dugovanja su kompleksan problem, koji se mijenja. “Čistoća” ima dugovanja prema dobavljačima i dobavljači  prema preduzeću. Krajem prošlog mjeseca  prema dobavljačima dugovali smo oko 700.000 eura, a oni prema nama oko 600.000 eura, tako da pokušavamo da međusobno izmirimo potraživanja,  direktnim plaćanjem ili kompenzacijom, obrazložio je direktor “Čistoće” doo.

VOZNI PARK PREDUZEĆA

Arsić navodi da su na polju tehnike i u voznom parku počeli pripreme za narednu turističku sezonu.

-Dotrajali kamioni su povučeni iz redovnog saobraćaja za odvoz otpada, saniraju se kvarovi, mjenjaju rezervni dijelovi, gume, farbaju vozila. Ostalo je sedam kamiona u redovnoj aktivnosti uz svakodnevno održavanje. Mehaničarska služba u Servisnoj zoni obavlja posao kako treba, nabavljaju se novi dijelovi za vozila. Vozači su obavezni da predaju kamion na kraju smjene u stanju kako je preuzeo, da ga očisti, sredi. I u tom segmentu su vidni pomaci u odnosu na prethodni period, zbog čega smo veoma zadovoljni, ocijenio je on.

Izdatak za firmu predstavlja i nabavka novog specijalnog vozila.

-Kupljen je kamion manje kubikaže, prilagođen je našim ulicama u vrijednosti 43.000  eura, što je optimum za kupovinu takvog vozila i postojeći vozni park za dobar ulazak u narednu turističku sezonu, ukazao je Arsić.

Potreban je još kamion za Reciklažni centar, da bi se unaprijedio sistem selektivnog upravljanja otpadom.

PROBLEM – RADNA SNAGA

Ovim problemom bi trebalo da se pozabavi preduzeće i grad, smatra Arsić.

-Nema nižekvalifikovane radne snage na našem prostoru, što bi trebalo da odradi Zavod za zapošljavanje. Mi moramo da ljude dovodimo sa strane. Sa apatinskom agencijom imamo sklopljen ugovor o slanju radnika. Njima je obezbijeđen smještaj i prevoz, poštedili smo ih rada na otvorenom od 12 do 18 časova u ljetnom periodu. Sezonski radnici su plaćeni od 400 do 500 eura, uz obezbijeđen boravak, hranu i putne troškove.Tokom ljeta angažujemo 35 sezonaca.

Pored sezonskih radnika imaju stalno zaposlene, koji odrađuju posao i na Luštici, u zaleđu Herceg Novog. Sa poslovođom na terenu regulisano je njihovo angažovanje. “Čistoća” trenutno ima 105 radnika na neodređeno i oko 20 na određeno vrijeme, naveo je Vladimir Arsić.

Prema njegovim riječima neophodno da je obave optimizaciju zaposlenih u javnoj upravi prema odredbama Vlade Crne Gore.

-Ovih dana planiramo i donošenje novog akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Namjera je da optimizujemo taj broj zaposlenih u firmi, pripremimo anketu zaposlenih, da znamo ko želi da napusti radno mjersto uz isplatu otpremnine i da do kraja godine donesemo taj važan pravilnik za preduzeće, dodao je on.

Preduzeće ima obaveze iz ranijeg perioda prema radnicima, kojima nije plaćeno za prekovremeni rad od 2014. do 2017. godine, u iznosu od oko 150.000 eura.

-Pokušavamo da sukcesivno isplatimo taj dio naknada. U  ova tri mjeseca isplaćeno im je oko 10. 000 eura. Nadoknađen je dug za 2014. godinu. U dogovoru sa Sindikatom pokušavamo da postepeno izmirimo i tu obavezu prema radnicima, objasnio je Arsić.

KOMUNIKACIJA SA LOKALNOM UPRAVOM

Kontinuitet lokalne uprave  prema preduzeću je dobar,  uz svakodnevnu komunikaciju i sa nadležnim sekretarijatom.

-Mi čistimo, uređujemo dijelove grada, to se reguliše mjesečnim transferima i to funkcioniše. Imamo odličnu saradnju  sa komunalnim  preduzećima napravljen najveći pomak u saradnji i sa Službom zaštite i spasavanja i Komunalnom policijom. Međusobno se ispomažemo, u stalnoj komunikaciji smo jedni sa drugim, što predstavlja dobar primjer koordinacije svih službi, ukazao je on.

DEPONIJA TISOVE GREDE

U lancu upravljanja čvrstim otpadom važan segment predstavlja deponovanje.

-Za sanitarnu deponiju Duboki do na Ublima dobili smo građevinsku dozvolu, pa je povučena, što je veliko opterećenje. Postojeća deponija Tisove grede je privremena.  Njeno zapaljenje  početkom ljeta stvorila  je  još  veći problem firmi što  je morala  da se gasi i bilo je neophodno da po tenderu angažujemo kooperanta za održavanje te deponije. Za saniranje posljedica na Tisovim gredama, što je neplanirani trošak,  preduzeće je dodatno koštalo 80.000 eura. Morali smo izgraditi novi prilazni put ka donjem dijelu deponije, što je lokalnu upravu koštalo 20.000 eura.  Mora se dodatno raditi dok se deponija Duboki do ne riješi u sudskom postupku. Ne znamo šta se dešava i lokalna uprava, odnosno, glavni administrator, je nadležan i nadamo se da će biti skorije riješen problem. Tisove grede su privremena deponija sa dozvolom do 1. januara 2020. godine i nadamo se da ćemo u narednoj  godini dobiti konačni odgovor sudskih organa po pitanju deponije u Herceg Novom, koja nam itekako, itekako neophodna, istakao je Arsić.

On smatra da bi rukovodstva iz bokeških opština i Budve trebalo da razgovaraju o zajedničkom rješenju.

Planom za narednu godinu odredili su da nabave veći broj kontejnera,  da se sa stranim investitorima dogovore oko nabavke mehanizacije, da obnove vozni park, koji je “srce” sistema i predstavlja najveći problem u firmi.

Vladimir Arsić je od jula na čelu ovog preduzeća, koji je zabilježilo značajan pomak u finansijskom, materijalnom, operativnom smislu, što su turisti prepoznali i čistoću grada ocijenili vrlo dobrom ocjenom. Prema njegovim riječima bilo bi  neophodno da sva komunalna preduzeća u Herceg Novom budu integrisana, čime bi se poboljšala  produktivnost i rezultati rada. Uvjeren je da će lokalna uprava ući u realizaciju tog projekta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com