Društvo

VISOK STEPEN SALINITETA OTPADNIH VODA  KOJE U POSTROJENJE STIŽU SA RIVIJERE, UGROŽAVAJU  BAKTERIJE PRERAĐIVAČE

U postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, stižu otpadne vode iz istočnog kraka sa rivijere , sa visokim stepenom saliniteta.

Direktoirica  DOO Vodovod i kanalizacija Herceg Novi Olivera Doklestić,  govori o anomaliji na koju stalno ukazuju i na  koju se niko ne osvrće:

– Naši mjerni uređaji u postrojenju pokazuju veliki stepen saliniteta u kanalizicionoj vodi , koja stiže  sa rivijere. Ne znamo uzrok , a znamo  posljedicu,  sa visokim salinitetom  kanalizacione vode, Slana voda u otpadnim vodama posljedica je probijanja morske vode u kolektor.

– Nismo neposredno uključeni u proces tehničkog prijema kolektora sa rivijere i nismo nadležni za taj dio, iako po automatizmu vode dolaze iz istočnog kraka u postrojenje. Znamo šta naša oprema pokazuje.

Bakterije, odnosno, naši prerađivači  otpadnih  materija  ne trpe salinitet.  Slanoća  ih ubija. Na sreću, pada kiša pa se razblažuje od  atmosferskih voda  i količinom kanalizacije, koja dolazi iz novsko- topaljsko – igaljskog  dijela sistema. Salinitet  je  zabrinjavajući podatak, koji govori da nešto sa sistemom duž rivijere nije u redu, ocijenila je Doklestić.

Doklestić navodi da nisu ovlašteni za priču o kolektoru, iako je preduzeću Vodovod i kanalizacija dato na upravljanje postrojenje i krak iz pravca Forte Mare.

– Imali smo  ispad pumpe Kružni tok  prije dva dana.  Sve ostale pumpe su stavljene u automatski rad i one su u funkciju a šta je na dionicama, između njih zaista ne znamo,  jer nismo odgovorni,  niti je u našoj nadležnosti taj dio sistema, ukazala je Doklestić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com