DruštvoIzdvojeno

VESNA SAMARDŽIĆ: SEKRETARIJATU ZA LOKALNU SAMOUPRAVU UPUĆENO 950 ZAHTJEVA – OD NOVČANE POMOĆI DO STAMBENIH PROBLEMA

Projekat rješavanja stambenih pitanja za raseljena i interno raseljena lica sa prebivalištem u Herceg Novom, privodi se kraju, a u  u narednoj godini trebalo bi da krov nad glavom dobije 36 porodica. Sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić kaže da je Opština već nekoliko godina uključena u taj projekat i da se nada da će on biti okončan u 2019.

-To je projekat koji  se realizuje  sa Svjetskom bankom, gdje je opština aplicirala za dodjelu sredstava i dobila milion eura za rješavanje stambenih pitanja za 36 porodica. Opština je opredjelila 150 000 eura. U saradnji sa Ministarstvom i Direkcijom javnih radova u toku je raspisivanje tendera za kupovinu stanova.  očekujemo da ćemo projekat privesti kraju u narednoj godini i da će krov nad glavom dobiti oko 200 članova tih porodica – kazala je Samardžić.

Sekretarijat na čijem je čelu ima više nadležnosti iz oblasti socijalne i dječje zaštite, matične službe kao i rada mjesnih zajednica.

U ovoj godini zaprimili su oko 950 zahtjeva iz raznih oblasti.

-Imali smo oko 280 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć, a do sada je  isplaćeno  oko 30 000 eura i dodatnih 17 000 eura koje smo opredjelili za liječenje naših građana. U našu službu stiglo je i 280 zahtjeva za naknadu po osnovu rođenja bebe, a do sada je isplaćeno oko 24. 000 eura.   Novčana sredstva u iznosu od po 100 eura za novorođenče, se opredjeljuju na osnovu Pravilnika koji je potpisao predsjednik Opštine a u pripremi je nova odluka koja će precizirati sve uslove i donijeti neke novine -kazala je Samardžić.

Sekretarijat, kaže ona,  ima kontinuiranu saradnju sa Udruženjem penzionera Herceg Novi koje broji oko 7. 000 članova.

-Zaista je težak položaj većine penzionera i Opština nastoji da izađe u susret njihovim brojnim zahtjevima. Sa preduzećem “Blue line” je postignut sporazum kojim su obezbjeđene besplatne karte za gradski prevoz za 100 penzionera , za šta opština na godišnjem nivou izdvaja oko 17. 000 eura.   Sve pohvale  dobija i geronto program koji traje godinama.  Trenutno je u program uključeno 70-ak korisnika, a prije mjesec smo pokrenuli aktivnosti na izradi rješenja i uključivanja svih korisnika u pravni siistem.  Do sada smo izdali 54 rješenja, a očekujemo da će do kraja godine taj posao biti okončan – kazala je Samardžić.

Navodi i da nastoje da taj program unaprijede pa su u tom cilju posredstvom Kancelarije za međunarodnu saradnju kandidovali taj projekat za dobijanje sredstava kroz IPA programe.

-Ukoliko bude zainteresovanih partnera trudićemo se da unaprijedimo taj servis, da obuhvatimo više kosrinika,  posebno one koji žive u zaleđu. Nastojaćemo i da obezbjedimo i vozilo – navela je Samardžić.

Opština će se potruditi da što prije riješi problem stambenog zbrinjavanja sedam porodica koje žive u naselju Bajkovina.

-Oni stvarno žive u nehumanim uslovima. Mi smo razgovarali sa predstavnicima PKB, jer je riječ o njihovim bivšim radnicima, i postigli smo neki dogovor da im se dodijeli plac u Nemiloj. Mi ćemo se potrditi da što prije riješimo problem, na način da se na toj lokaciji postave montažni objekti. U objektima PKB ima porodica koje su se nelegalno uselili ali sa PKB-om imamo dogovor za samo sedam čiji su članovi nekada radili u tom preduzeću. Moraćemo sačekati usvajanje PUP-a jer smo kroz taj plan tražili i rješavanje socijalnog stanovanja – kazala je Samardžić.

Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka kompanija PKB je svojim radnicima, prije svega sezonicma, kao nužni smještaj, dodjeljivala stanove u barakama u Bajkovini. Barake su građene i korišćene kao štale, a potom i adaptirane u stambeni prostor.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com