Društvo

VELIKO INTERESOVANJE ZA ŠKOLU ZA TRUDNICE

U hercegnovskom Domu zdravlja od 2009. godine radi škola za trudnice. U rad su pored ginekologa, uključeni babica i fizioterapeut. Nedavno je počeo i novi ciklus predavanja.

Izabrani ljekar za žene – specijalista ginekologije i akušerstva dr. Alenka Srdanović ističe da je cilj škole da žene pripreme za porođaj, kao i za buduće roditeljstvo:

-Svake godine organizujemo četiri grupe, a bude od 12 do 16 polaznica. Mislim da je sada najveći broj trudnica od kada smo krenuli sa školom. Škola je besplatna , a mogu da je pohađaju i prvorotke i višerotke koje su zainteresovane da se edukuju o prvim koracima materinstva, dojenju, njezi novorođenčeta, prenatalnim testovima, uzimanju matičnih ćelija, pravilnoj ishrani, kazala je Srdanović.

Predavanja su dva puta nedeljno, a škola se preporučuje trudnicama u sedmom mjesecu, navela je Srdanović:

-Predavanja traju dva sata. Prvo su vježbe i radionica sa babicom, a potom  teoretska predavanja. Mi pratimo naše trudnice i gledamo termine porođaja i tako organizujemo grupe. Trudnice mogu da se o radu škole informišu kada dolaze na kontrole. Školu su pohađale i buduće majke iz Kotora i Budve.

Ankete koju su radili tokom škola pokazale su da su trudnice najviše zainteresovane za pravilnu ishranu i pravilno disanje, kao i ponašanje tokom porođaja, kazala je Srdanović:

-Na osnovu rezultata ankete najviše smo se bazirali na te teme, premda se sam čin porođaja  pominje kroz čitavih šest nedelja koliko traje škola i pravilno disanje. U timu sa mnom su i  babica Svetlana Crnjac i fizioterapeut koji sa trudnicama rade lagane i vježbe disanja. Imamo i radionicu koja podrazumjeva rad sa lutkama, a kroz nju se buduće majke nauče kako se drži , kupa, doji i oblači beba. Poslednja dva časa polaznice obilaze porodilište u Meljinama. Po povratnim informacijama iz porodilišta trudnice koje pohađaju školu su mnogo spremnije i psihički i fizički za porođaj, zaključila je Srdanović.

Nova predavanja u okviru škole za trudnice u hercegnovskom Domu zdravlja planirana su za novembar.

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com