DruštvoIzdvojeno

VELIKA BOKEŠKA FEŠTA U BIJELOJ ČUVA TRADICIJU I POŠTUJE KVALITET

Sajamom masline, vina i zdrave hrane koji je otvoren u Bijeloj nastavljeni su programi u okviru Velike Bokeške fešte, koja je  nakon dvije godine ponovo u kalendaru Praznika mimoze.  Sajam je okupio 30 izlagača, a najviše ih  je iz hercegnovske opštine, zatim  Bara, Sutomora,Ulcinja i Nikšića. Organizovan je  scenski prikaz dolaska kapetana Petra Želalića , a u programu učestvuju KUD “Igalo”, Kulturna mreža Bijela,  KUD “Čigra” iz Nikšića, Mažoret klub “Lili” i članovi Viteškog društva “Sveti Stefan”.

Predsjednik NVO “Velika Bokeška fešta” Nikola Svilanović kazao je da očekuju veliki broj posjetilaca i podsjetio da je program počeo juče akademijom u Bjelskim Kruševicama:

– Sutra nastavljamo sa sajmom, a poslije podne biće prvi put organizovan dječiji maskenbal. Program će biti završen predstavljanjem knjiga  Vinke Perišić Šarenac i travara Branislava Popovića. Posebno me raduje što su u programe uključena djeca i škole, kao i Kulturna mreža Bijela. Pozivam goste i sugrađane da dođu u Bijelu i uživaju u programima.

Izvršna direktorica Maslinarskog društva “Boka” Vesna Đukić istakla je da je za sajam interesovanje veliko, da se prijavilo oko 40 izagača, ali da zbog malog prostora nisu svima mogli da izađu u susret.

– Nastojimo da promovišemo male sredine, male proizvođače i kulturu i običaje, sve ono što ovaj prostor čini izuzetnim, a što možda nije dovoljno promovisano.  Prilikom odabira učesnika pravimo izbor onih koji su već dokazani, koji su sa nama od samog početka, registrovani i koji imaju potvrđen kvalitet svojih proizvoda. Društvo maslinara “Boka” od 2004. godine organizuje fešte i sajmove, a cilj je promocija domaćih proizvoda, kazala je Đukić.

Na sajmu je proizvode od suvog maslinovog drveta izložio Golub Keković iz NVO „Oliva“ iz Sutomora.

-Na feštama  u Herceg Novom izlažem već 10 godina. Za moje proizvode postoji veliko interesovanje, a stranci najviše kupuju eko posude, kazao je Leković.

Na sajmu učestvuje i Irina Marić koja pravi medenjake, a pripremila je i poklone za Dan zaljubljenih. dok je SonjaRadović  sa Vrbanja izložila je suhomesnate proizvode i sireve.

Dramaturg Đorđe Stanojlović iz Turističke organizcije govorio je o kapetanu Želaliću i istako da je on jedan od najvećih Bijeljana i Novljana

-On je živio u takozvanom dobu “jedrenjaka” , 18. vijeku. On je u jednom momentu bio u turskom ropstvu osam godina i uspio je da osvoji i oslobodi čuveni turski brod “Sultanija”. Zahvaljujući tom podvigu Petar Želalić je prvi hrišćanin koji je dobio Vitez malteškog reda i svakako tim činom je zadivio i Evropu i čitav tadašnji svijet i ostalo je u pamćenju i kao heroj Bijele i Boke.

Scenski nastup dolaska kapetana Želalića uključuje igru mažoretki, raznih KUD-a, glumaca, performera i članova Viteškog društva “Sveti Stefan”. Stanojlović je istakao da mu je drago  što  prvi put učestvuje u ovoj manifestaciji čiji je cilj očuvanje tradicije i kulture i izvornih autohtonih stvari, a to su prije svega pomorstvo, maslinarstvo i gajenje kultura endemskog voća i bilja.

Zbog sve većeg broja stranih gostiju u Bijeloj performans je organizovan i na engleskom jeziku. Na fešti je za posjetioce paštu šutu pripremio sponzor mesara “Babić”.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com