Kultura

VELIKA AVANTURA “MALOG PRINCA” KREATIVNOG CENTRA “AVENIR”

Kreativni centar “Avenir” već 14 godina predano radi na afirmaciji francuskog jezika i kulture u Crnoj Gori, kroz razne projekte i manifestacije. Pored časova francuskog jezika, organizuju i pozorišne radionice, a nedavno su se sa novom predstavom uspješno predstavili u Moskvi.

Do sada su članovi “Avenira” učestvovali na mnogim festivalima u regionu i Evropi, a na Festivalu Maski u Moskvi odigrali su predstavu “Mali princ i njegova ruža”, koja je naišla na odličan prijem i publike i kritike. Cilj pedagoškog tima je da da kroz jezičke i pozorišne radionice razvijaju interesovanje i znanje polaznika, ističe profesor francuskog jezika Miloš Avramović.

– Udruženje “Avenir” osnovala je 2006. godine naša sugrađanka Svetlana Čolak Antić i već 14 godina se bavimo promocijom francuskog jezika. Naša primarna misija je da kod polaznika razvijamo afinitet prema francuskom jeziku i kulturi, koja je jedna od najbogatijih u istoriji, a francuski jezik je drugi najzastupljeniji jezik u poslovnom svijetu, nakon engleskog jezika. U “Aveniru” organizujemo časove francuskog jezika na svim nivoima, već godinama aktivno pripremamo zainteresovane polaznike za polaganje DELF ispita, čime stiču međunarodno priznatu diploma znanja francuskog jezika. Polaganja su dva puta godišnje u Francuskom institutu u Podgorici, a na poslednjem u decembru naša tri polaznika su sa velikim uspjehom položili ispit na nivou B1. Sada pripremamo novu grupu za isti nivo koja će, nadamo se, takođe sa uspjehom položiti taj ispit.

Za polaznike je veoma zanimljiv način učenja francuskog jezika i kulture na jezičko-pozorišnim radionicama iz kojih nastaju predstave sa kojima su obišli mnoge festivale.

– Sa ponosom možemo da istaknemo da smo do sada učestvovali na velikom broju festivala, ne samo u našem regionu nego i u Evropi. Tri puta smo bili u Francuskoj na festivalima Frankofonog pozorišta, jednom na Siciliji u Italiji, a jedan od poslednjih velikih festivala na kojem smo učestvovali je ovaj u Moskvi na kome smo se predstavili predstavom “Le petit prince“. Inače u našoj jezičko- pozorišnoj radionici najviše se bavimo adaptacijom velikih francuskih klasika. Poslednje što je izašlo iz te radionice je adaptacija velikog romana Antoana de Sent Egziperija “Mali princ”, a prije toga smo radili na adaptaciji Kenoovih “Stilskih vježbi”, Igoovih “Jadnika” i slično. Skoro svake godine u okviru pedagoškog tima “Avenira” imamo volontere iz Francuske. Prošle godine je to bila naša koleginica Clara Dubois koja je postavila temelje za novu predstavu koju upravo radimo, podsjetio je Avramović, koji se nada da će i sa njom obići brojne festivale.

Miloš Avramović će ove godine učestvovati na kongresu u Ženevi, pošto je njegova pjesma “Moj jezik Molijera” osvojila drugu nagradu  na Međunarodnom poetskom konkursu profesora francuskog jezika, koji su prošle godine dobili svoj dan.

– Međunarodna organizacija Frankofonije je odlučila da se 28. novembar obilježava kao Svjetski dan profesora francuskog jezika. Međunarodna kancelarija frankofonije za Jugoistočnu Evropu, sa sjedištima u Bukureštu i u Sofiji, upravo je za taj dan objavila poetski konkurs za sve zainteresovane profesore francuskog jezika iz Istočne i Južne Evrope na temu “Moj francuski jezik”. Ja sam poželio da učestvujem na tom konkursu, napisao pjesmu inspirisanu upravo mojom ljubavlju prema francuskom jeziku i prema mojoj profesiji, i osvojio drugu nagradu na šta sam veoma ponosan. Očekuje me nagradno učešće na velikom kongresu  profesora francuskog jezika u Ženevi, a koleginica iz Rumunije koja je osvojila prvu nagradu otputovaće u Tunis.

U predstavi “Mali princ i njegova ruža” igraju dugogodišnji polaznici “Avenira” koji su na festival u Moskvi prisustvovali debatama i sporazumijevali se na francuskom jeziku, a planiraju da sa novom predstavom “Palčić” iduće godine gostuju u Francuskoj, otkrila nam je profesorica francuskog jezika Jelena Perišić.

– Za Moskvu je sa nama išlo 13-oro djece iz Kreativnog centra “Avenir”. To su uglavnom naši polaznici koji uče francuski jezik već više od 6 – 7 godina i savršeno vladaju francuskim jezikom. Važno je istaći da na svaki festival idemo sa predstavama koje se govore isključivo na francuskom jeziku, da svi učesnici koji dolaze iz raznih zemalja, pored svog jezika, moraju da govore i francuski, koji je zajednički jezik sporazumevanja. U Moskvi smo učestvovali sa predstavom “Mali princ i njegova ruža”, koja je oduševila tamošnje novinare i dobili smo veoma pozitivne komentare. Na festivalu su se okupile trupe iz preko 30 država; sa prostora bivše Jugoslavije učestvovali iz Srbije, Hrvatske i mi iz Crne Gore, zatim iz Francuske, Kanade itd. Ovo je i učenicima i nama bio prvi put da posjetimo prestonicu Rusije, i imali smo čitav spisak znamenitosti koje smo željeli da obiđemo. Od sedam dana, četiri smo bili obavezni da budemo na festivalu koji je bio savršeno organizovan. Svi smo morali da odgledamo svaku predstavu, da dajemo podršku glumcima, da kasnije učestvujemo u debatama i damo svoje mišljenje, a za obilazak Moskve imali smo samo tri dana, kazala je Perišić, ističući da su oduševljeni gradom, kulturom i narodom.

Osnova za ove predstave su jezičko-pozorišne radionice  koje u “Aveniru” realizuju tokom ljeta. “Malog princa” je radila režiser i koreograf Andrea Pereković, a novu predstavu “Palčić”  Clara Dubois.

– Letnje radionice se održavaju svake godine u julu, a pored naših učenika na tim radionicama prihvatamo i nove učesnike koji su zainteresovani za učenje francuskog jezika. To su uglavnom deca koja kreću sa učenjem i na svakoj od tih radionica koje ukupno traju tri nedelje mi pripremamo neku novu predstavu. Ovog puta je to bio “Palčić” koji je, uz našu pomoć, pripremala jedna devojka koja je došla iz Francuske, i kao volonter radila sa nama ukupno sedam meseci. Ona se krajem decembra vratila u Francusku i planirano je da sa tom njenom predstavom putujemo prvo u Bar, kasnije u Mostar i da nas ona čeka sledeće godine prvo u njenom gradu Šalan (Challans) u Francuskoj, a poslije da zajedno sa njom putujemo u Pariz tri – četiri dana.

Za članove glumačke trupe “Avenira” učešće na Festivalu Maski u Moskvi je  predstavljalo izuzetno iskustvo. Lara Kovačević, koja igra glavnu lisicu a i ima pjevački dio, smatra da su uspijeli da publici prenesu poruke “Malog princa”.

– Ovaj festival u Moskvi za nas nije bio mala stvar. Okupile su se ekipe širom Evrope i sveta da predstave svoje znanje francuskog jezika i glumačko umeće, a među njima i mi sa našom adaptacijom dela “Mali princ” Antoana de Sent Egziperija. Imali smo zadatak da prenesemo najvažnije poruke iz tog dela, kao što su značaj prijateljstva i ljubavi među prijateljima, održavanje tog unutrašnjeg deteta u sebi i nikad mu ne dopustiti da odraste, i mislim da smo to jako dobro uradili.

Učešće na festivalu bilo je prilika i za učenje kroz druženje na sceni, ističe Anđela Žarković koja igra drugu lisicu i ružu.

– Pored brojnih predstava kojima smo prisustvovali i u kojima smo uživali, takođe smo, zajedno sa ostalim glumačkim trupama učestvovali na raznim jezičko-scenskim radionicama, gdje smo prednost davali upravo scenskom pokretu, učili kako izgovarati tekst na sceni i kako se ponašati na sceni.

Zahtjevnu ulogu Malog princa igra Radovan Milović, koji smatra da su zajedno uspjeli da osvoje pažnju i simpatije publike.

– Ovu predstavu već dugo spremamo, a najteže je držati pažnju svima u publici. Pošto sam ja skoro u svakoj sceni i uglavnom se oko mene vrti radnja, zaključio sam da, ako meni ne bude dosadno na sceni, neće biti ni njima. Potrudio sam se da potrošim što više energije, da sve bude što zanimljivije, da tih 45 minuta ili pola sata koliko traje predstava stvarno držim pažnju. Pokušao sam da im prenesem ono što ja osjećam dok glumim tu ulogu; sve te emocije Malog princa ja pokušavam da prenesem na sebe, a time i na publiku. Uspio sam zahvaljujući i ostalima, svi su stvarno bili super, drago mi je što smo to odradili i ja sam lično jako zadovoljan.

Kako festivalom tako i obilaskom kulturno – istorijskih znamenitosti Moskve zadovoljan je i Andrej Voučko, koji tumači ulogu avijatičara.

– Tokom našeg sedmodnevnog boravka u Moskvi upoznali smo se sa mnogim trupama koje su takođe bile na festivalu, i pokušali smo da što više obiđemo Moskvu, u čemu smo donekle i uspijeli. Posjetili smo, naravno, Kremlj i Crveni trg, vozili smo se njihovim poznatim metroom, vidjeli te umjetničke stanice, posjetili čuvene hramove Vasilija Blaženog, Hrista Spasitelja, Svetu Matronu, Muzej kosmonauta, Galeriju Tretjakov… To su neke od većih znamenitosti Moskve, ostalo je mnogo toga što nismo vidjeli jer smo bili ograničeni vremenom, ali rekao bih u ime svih nas da smo se super proveli i da smo puno vidjeli.

Članove Kreativnog centra “Avenir” u drugoj polovini marta očekuje obilježavanje Dana Frankofonije, i učešće na Festivalu Frankofonog pozorišta koji Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore ove godine organizuje u Baru, gdje će odigrati modernu verziju bajke “Palčić”.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com