Društvo

VEČE POSVEĆENO MIROSLAVU ANTIĆU

U okviru manifestacije „Bijeljansko književno proljeće“ večeras je u Bijeloj održano književno veče posvećeno Miroslavu Antiću. Stihove su kazivali učenici Osnovne škole „Orjenski bataljon“, koji pohađaju dramsku, novinarsku i literarnu sekciju Kulturne  mreže Bijela.

O Miroslavu Antiću govorila je koordinatorka programa nastavnica Vinka Perišić Šarenac.

-Osnovnu školu Miroslav Antić učio je u Mokrinu, a od 1941. godine u Pančevu, gdje je i  maturirao. Studirao je slavistiku (ruski i češki jezik) na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Posle mature radio je u tehnici pančevačkog Narodnog pozorišta, a 1951. počeo se baviti novinarstvom u listu Pančevac“, ispričala je Perišić Šarenac, izdavjajući iz biografije onaj dio koji se odnosi na novinarski  angažman.

-Radio je kao urednik Pionira godinu dana, nakon čega se vraća u Novi Sad gdje do penzionisanja (zbog bolesti) radi kao novinar u izdavačkoj kući Dnevnik. Pored toga, bio je i glavni urednik revije za džez i zabavnu muziku Ritam, a obnovio je i časopis za djecu Neven Čika Jove Zmaja koji je takođe uređivao“.

Prvu pjesmu „Majka“ Miroslav Antić napisao je sa svega šesnaest godina, u časopisu „Mladost“ 1948. godine. Ređali su se, tokom večeri, stihovi iz zbirki poezije: Koncert za 1001 bubanj, Plavi čuperak, Mit o ptici, Savršenstvo vatre…  Ljubavni stihovi Miroslava Antića bili su i ostali inspiracija mnogim generacijama ljubitelja poezije.  Neke od njegovih najpoznatih pjesama su: Pesma za nas dvoje, Besmrtna pesma, Bosonoga pesma, Usne, Mostovi

Program je upotpunjen folklorom,  KUD-a „Igalo“ i mlađe grupe Kulturna mreža Bijela.

Treće veče, u okviru  manifestacije „Bijeljansko književno proljeće“, najavljeno je za 05, maj u 18 časova.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com