DruštvoIzdvojeno

VANDALI  HARAJU DANONOĆNO

Nismo željeli da vam uz ovu fotografiju  uputimo naš uobičajeni  jutarnji pozdrav, ali nikako ne želimo ni da ovaj vandalizam prećutimo ili preskočimo. Fotografiju nam je poslao Boris Savić, a ona sama govori više od hiljadu riječi. Bolno asocira na nečiju agresivnost, nemar, bijes iskaljen ko zna zašto na mladim stablima dekorativnih banana i cvijetu adama, uz stepenište 28. Oktobra, preko puta Puba Got.

Mala je utjeha da se banana moze obnoviti sama, iz korjena, ako i on nije uništen,  kako nam je rekla  ing pejzažne arhitekture Milica Berberović. Banana se prema njenim riječima relativno brzo obnavlja, dok se cvijet Adama  obnavlja sporije i samo iz „uspavanih“ pupoljaka i iz debla. Uprkos ovome, mnogo snažniji ostaje utisak o vandalima koji ne prezaju  da pod zaštitom mraka uništavaju sve oko sebe pa i mlada stabla. Na njihovom udaru, jer ostaju nekažnjeni, naći će se i zelenilo koje se ne obnavlja lako, baš kao što su  na meti stalno javna rasvjeta, fasade, dječja igrališta.

Načelnica hercegnovske Komunalne policije – Marija Andrić, saopštila nam je da su   obišli teren, konstatovali štetu u hortikulturnom i vizuelno-estetskom smislu, i o tome obavijestili Centar bezbjednosti. Provjerićemo šta slijedi dalje. U svakom slučaju, sa savjetnicima za hortikulturu biće razmotrena mogućnost obnove zelenila u ovom dijelu grada.

Surlaš  kosi palme, beton  proždire zelenilo, a ako budemo tolerisali i ovakvo ponašanje – od nekadašnjeg određenja Herceg Novog kao grada zelenila vrlo brzo neće biti ni pomena.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com